İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Nemr’in idamını şiddetle kınadıklarını açıkladı.
Şii din adamı ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Nemr’in Suudi Arabistan’da idam edilmesini kınadı. Sadr, olayı “utanç verici” olarak niteleyip, buna karşı Irak’taki destekçilerini Suudi Arabistan’a karşı protesto gösterileri düzenlemeye çağırdı. Sadr, ayrıca hükümetin Bağdat’ta resmi olarak açılması beklenen Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin açılmasına izin vermemesini isteyerek, “Zulmün aramızda yeri yok” ifadelerini kullandı.
İran’a yakınlığıyla bilinen Şii milis güçlerine sahip Bedir Tugayları, Nemr’in idamına karşı Irak Adalet Bakanlığı’nın ülkede terör olaylarına iştirak gerekçesiyle hapiste bulunan kişilerin idam etmesini istedi. Bedir Tugaylarının meclisteki grup Başkanı Kasım el-Araci yaptığı açıklamasında, “Şeyh Nemr’in idamı, büyük bir suçtur. Bu cezasız kalmayacak ve Suudi Arabistan rejimini sarsacak” ifadelerini öne sürdü. Araci, Irak hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi Arabistan ile ilişkilerini derhal kesmeye ve Suudi malların ülkeye girişinin yasaklanmasını istedi.
İran’a yakın Şii milis gücüne sahip Asaib Ehl’il Hak Hareketi de, Irak hükümetinin Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerini ve Bağdat’ta açılacak Büyükelçiliğin yararını tekrar gözden geçirmesini talep etti.
Şii Vakfı Sözcüsü Abbas es-Saadi de, vakıf adına yaptığı açıklamasında, “Şeyh Nemr’in idamının hiçbir gerekçesi yoktu çünkü Şeyh terörist değildi, reform talebi için çıkmıştı ve devletin (Suudi Arabistan) güvenliğini riske atmamıştı” dedi. Saadi, “Şii kamuoyu, idam meselesini eli kolu bağlı olarak izlemeyecek” sözlerine yer verdi.
Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Başbakan Nuri el-Maliki ise, Nemr’in idamını kınayarak, yapılan olayı, “Mezhepçiliği kutsama ile Baasın keyfi ve baskıcı politikalarının uzantısı” olarak niteledi.
Irak Meclis Başkanı Yardımcısı ve Şii din adamının başını çektiği Irak Yüksek İslami Konseyi liderlerinden Şeyh Humam Hammudi yaptığı açıklamada, Nemr’in idamının mezhep savaşını yakmak isteyen DAEŞ’e çıkar sağlayacağın savunarak, “Suudi Arabistan, mezhepçi duyguları körüklemek yerine, halklar ve mezhepler arasındaki insan hakları, özgürlükler, barışçıl yaşam ve anlayış kültürünü güçlendirmeye yönelmeliydi” değerlendirmesinde bulundu.
Necef’te bulunan Şii dini mercilerden Ayetullahuzma Muhammed Taki el-Muderrisi de, “Şeyh Nemr’in idamı, sadece Şii mezhebine karşı değil tüm Müslümanlara karşı savaş ilanıdır” dedi.
Suudi Arabistan’ın tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn’deki gösterilerle eş zamanlı Suudi Arabistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Katif kentindeki muhalif protestoların ardından 2012 yılında “Protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak” gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.
Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı. 15 Ekim 2014’te idama mahkum edilen Nemr’in idam kararı 25 Ekim 2015’te onanmıştı.