“Bebek kutularının” Avrupa’da artması Birleşmiş Milletler’i harekete geçirdi. BM yetkilileri, uygulamanın çocuk haklarının ihlali anlamına geldiğini belirtiyor.
Berlin’deki Saint Joseph Hastanesinin dış duvarına yerleştirilen “Babyklappe” adı verilen sistemde, Bebek, fırına benzeyen kapaklı bir bölmeye yerleştiriliyor. Kutu kapatıldıktan sonra içindeki alarm çalmaya başlayarak hastane personelini uyarıyor.
AİLE İKİ AY İÇİNDE ORTAYA ÇIKMAZSA EVLATLIK VERİLİYOR
Bebek 2-3 dakika içinde personel tarafından, bölmenin hastane içindeki tarafından alınıyor. Kutunun içinde bebeği bırakanlara hitaben yazılmış bir mektup da bulunuyor.
Mektupta, bebeğin bakımının 8 hafta boyunca devlet tarafından yapılacağı ve ebeveynleri 2 ay içinde ortaya çıkmazsa, evlatlık verileceği hatırlatılıyor.
AVRUPA’DA YAYGINLAŞMASI ENDİŞE VERİYOR
Ortaçağ’da, Avrupa’da yaygın olan sistemin günümüzde de yaygınlaşmaya başlaması Birleşmiş Milletler’i harekete geçirdi. BM yetkilileri, uygulamanın çocuk haklarının ihlali anlamına geldiğini ve bebeği bırakanların kimliğinin gizli kalması nedeniyle, sadece annelerin değil, bebeği istemeyen diğer aile üyelerinin de aynı yönteme başvurabileceği konusunda endişeli.
BM Çocuk Hakları Komitesi, Bebek kutularının Avrupa’da birçok ülkede kullanıldığını, fakat 99 kutuyla en yüksek rakamın Almanya’da olduğunu açıkladı. Almanya’yı, 45 kutuyla Polonya takip ediyor. Çek Cumhuriyeti, Vatikan, İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra, Kanada ve Malezya’da da Bebek kutuları bulunuyor.
MERKEL KUTULARA ALTERNATİF BULUNMASINI İSTEDİ
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Bebek kutularına bir alternatif bulunması için Meclis’e önerge sundu. Buna göre, anneler, kimliklerini hastane personeli dışında kimseye açıklamadan, hastanede doğum yapabilecek.
Annenin kimliği, 16 yıl boyunca çocuğun erişimine kapalı olacak ve bu tarihten sonra çocuğun talebi olması halinde kimlik açıklanabilecek.
Haber7