Bir kurumun, kendisine tahsis edilmiş kadrolara kaç atama yapabileceği Bütçe Kanunları ile belirlenmektedir.
BU YILA KADARKİ UYGULAMA
Bu yıla kadar, genel olarak her kamu kurumunun;
1- İstifa, emeklilik ve nakil yoluyla bir önceki yılda boşalan kadrolarının yüzde 50’si ve
2- Başbakanın onayına tabi kılınan açıktan atama sayısından kuruma düşen pay oranında,
atama yetkisi bulunuyordu.
2014 YILINDAKİ UYGULAMA
Ancak 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (İ) cetvelinde, yukarıda belirtilen 1 Nolu bölüm kaldırılmıştır. Bu yıl sadece Başbakan onayı tabi kılınan 36 bin adet atamadan kaçı kuruma tahsis edilmiş ise o miktarda atama yapılacaktır. Üstelik geçen yıl bu sayı 65 bin iken, 2014 yılında bu rakam 40 bine düşürülmüştür.
Burada şu detayı belirtmek istiyoruz. Bu sayılar ile örneğin bu yıl 40 bin öğretmen atamak mümkün değildir. Zira zaten tüm kurumlara tahsis edilen toplam atama sayısı 36 bindir. Üstelik, bu 36 binin 10 bini de Şubat atamalarında kullanılacak, diğer tüm kurumlara 26 bin adet atama izni kalacaktır.
Ancak, muhtemelen hükümet özellikli kurumlar için ek açıktan atama sayısı tahsis eden kanunlar çıkaracaktır. Bu özellikli kurumlardan birisi MEB olacaktır. Ancak, özellikli kurumlar arasına giremeyen diğer kurumlar, 26 binden kendi paylarına ne düşerse o oranda atama yapabilecektir.
Burada, tahsisi yapacak Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının, 40 bin öğretmen ataması için MEB’e ayrıca kanun çıkarılacağını göz önünde bulundurarak, 26 binin dağıtımında MEB’i dikkate almamasında fayda bulunmaktadır.
SINIRLAMALARA TAKILMAYAN ATAMALAR
190 sayılı KHK’nın Ek 7. maddesi uyarınca aşağıdaki atama türleri, Bütçe Kanununda belirtilen sınırlamalara tabi değildir:
– Hakimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere,
– Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar,
– 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1 inci ve ek 6 ncı maddeleri uyarınca yapılacak atamalar,
– Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı kadrolarına yapılacak atamalar,
– 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak engelli personel atamaları,
– 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askeri personel atamaları,
– emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar
– 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar,