İngiltere Adalet Bakanlığı, iki hafta önce yaşanan yağmalama ve kundaklama olayları sebebiyle şimdiye kadar bin 400 kişinin hakim karşısına çıkarıldığını açıkladı.
İngiltere Adalet Bakanlığı, iki hafta önce yaşanan yağmalama ve kundaklama olayları sebebiyle şimdiye kadar bin 400 kişinin h’kim karşısına çıkarıldığını açıkladı.
Zanlılardan 327’si kefaletle serbest bırakılırken, 157’si farklı cezalara çarptırıldı. 800 kişi tutuklu olarak yargılanmaya devam ediyor. Davalar, jüri olmaksızın yargılamaları yürüten Sulh Ceza mahkemeleri tarafından görülüyor. Böylelikle, yargılamaların hızlı şekilde sonuçlanması hedefleniyor. İsyanlar sebebiyle h’kim karşısına çıkanların yüzde 62’sinin tutuklu yargılanmaları dikkat çekiyor. Diğer zamanlarda bu oran yüzde 10 civarında seyrediyor.
Mark Duggan isimli bir siyahinin polis tarafından ateş açılarak öldürülmesi sonucu Londra’nın Tottenham semtinde başlayan isyanlar ülkenin birçok şehrine yayılmış ve binlerce işyeri yağmalanarak birçok bina ateşe verilmişti.
Şimdiye kadar mahkemelerin verdiği kararlar içinde en çok tartışılanı, 20 ve 22 yaşlarındaki iki gencin sosyal paylaşım sitesinden yayınladıkları bir mesaj sebebiyle 4’er yıl hapis cezasına çarptırılması oldu. Birçok sivil toplum kuruluşu ve milletvekili, verilen cezaların "ağır" olduğunu ve mahkemelerin "orantısız" kararlar verdiği yönünde eleştirilerde bulundu.
Öte yandan benzer bir şekilde isyanlar sırasında sosyal paylaşım sitelerinden mesajlaştığı saptanan 17 yaşındaki bir gence ise, 12 ay boyunca sosyal paylaşım sitelerine girme yasağı verildi.
Ayrıca 23 yaşındaki Nicolas Robinson’ın 3,5 sterlin (9 TL) değerinde su kabını bir marketten çaldığı için 6 ay, iki çocuk annesi Ursula Nevin’in ise yağmalama sırasında bir dükk’ndan çalınan şortu aldığı için 5 ay hapis cezasına çarptırılması gibi kararlar da dikkat çekti.
Sabah