Dünyada Protokolü İlk Kuran Mete Han’dır

Kişiler
Gaziantep Üniversitesi tarafından ‘Protokol Yönetimi ve Kuralları’ konulu konferansta konuşan Aytürk, 1815 yılından itibaren bütün dünyada kurumlar arası, uluslararası ilişkilerin resmi pr...
EMOJİLE

Gaziantep Üniversitesi tarafından ‘Protokol Yönetimi ve Kuralları’ konulu konferansta konuşan Aytürk, 1815 yılından itibaren bütün dünyada kurumlar arası, uluslararası ilişkilerin resmi protokol kurallarına göre düzenlendiğini kaydetti. 2 gün devam eden konferansa, üniversitenin akademik ve idari personelin yanı sıra Gaziantep il protokolünden çok sayıda katılımcı yer adı. Aytürk, "Protokol kuralları Gaziantep’te de Edirne’de de aynıdır. Medine’de de aynıdır, Moskova’da da aynıdır. Türkiye’nin protokolle ilgili 32 mevzuatı vardır. Dünyada protokolü ilk kuran Mete Han’dır, sonrasında ise Kanuni Sultan Süleyman’dır. Dolayısıyla Türkiye’de, Avusturya’da, Fransa’da, İtalya’da, İngiltere’de, Rusya’da dünyanın her yerinde protokol önemlidir. Protokolün en az olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleridir." şeklinde konuştu.

Nihat Aytürk,"Protokol her insanın hayatında en az yüzde 34 temsil niteliği, yüzde 33 bilgi ve becerisi, yüzde 33 ise kişiliği oluşur. Fakat bir rektörün, dekanın hayatında temsil niteliği yüzde 60 önemlidir. Bir yere bir odacı gönderirken dahi üstüne başına bakarsınız eğer tıraş olmamışsa, pantolonu ütüsüzse, ayakkabıları çamurluysa göndermekten vazgeçersiniz. Çünkü kurumunuzu mahcup etmek istemezsiniz. Kılık kıyafeti, konuşması düzgün adam seçer öyle gönderirsiniz. Bu nedenle kişinin temsil niteliği bilgisinden, becerisinden, kişiliğinden önce gelir" şeklinde konuştu.

Aytürk, "Toplantı ve görüşmelerde karşılama ve ağırlamada, imzalarda düzey eşitliği, denklik ve karşılıklılık esastır. Protokolde makam ve unvana saygı önemlidir. Yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur. Makam, unvan, rütbe ve kıdem vardır. Makam Türk Bayrağı olan odadır. Eğer odada Türk Bayrağı yoksa orası çalışma odasıdır. Makam odası kurumsal temsil merkezidir. Makam için yapılan hiçbir şey israf değil, itibardır:" değerlendirmesini yaptı.

CİHAN