İnsanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan İbn-i Firnas kimdir? İbn-i Firnas biyografi… İbn-i Firnas kimdir kısaca… İbn-i Firnas kısaca hayatı… İbn-i Firnas’ın çalışmaları…
Abbas Kasım İbn Firnas (810-888), Berberi gökbilimci ve şair, İslam bilginidir. Tarihi kaynaklar Endülüslü Firnas’ın da uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuşkanatları taktığını ve bu aleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da yavaşça yere indiğini söyler. İbn Firnas’ın bu başarısı Batıda uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşler’den 1023 yıl öncesine rastlamaktadır.
İbn Firnas birçok alanda çalıştı. Kimya, Fizik, astronomi okudu. Astronomi tabloları hazırladı, şiir yazdı, el-Makata adlı saati tasarladı. Kumdan cam imalatını icat etti ve ayrıca kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi. O zamanda kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Firnas güneş ve gezegenleri hareket halinde gösteren Plenatarium da yapmıştı. Bilgin bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de inceliyordu.
Ünlü bilgin ayrıca kendisine has metotlarla bir kısım taşlardan mükemmel cam imal etme usulünü keşfetmiş, cam sanayisinin de öncüsü olmuştur.
Prof. Dr. Philip Hitti ‘Arap tarihi’ adlı eserinde şöyle der: İbn Firnas insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan kişidir. Alman bilim tarihi araştırıcısı Sigrid Hunke, İbn-i Firnas’ın yaptığı uçakla İkaros’un rüyasını gerçekleştirdiğini dile getirmektedir.
Çağımızın değerli bilim adamlarından Prof. Dr. Osman Turan da İbn-i Firnas’ın “İslam medeniyetinde modern havacılığın öncüsü olduğunu dile getirdikten sonra şöyle bir tespiti de ilave etmektedir: Daha doğrusu şu dünya tarihinde ilk defa uçmayı gerçekleştiren, uçak yapan bir Müslümandır.