II. Elizabeth 21 Nisan 1926 tarihinde doğdu.ocukluğu boyunca evde özel eğitim gördü. Babası, ağabeyi VIII. Edward’ın tahttan çekilmesiyle 1936’da kral oldu ve kendisi o tarihten itibaren olası vâris konumuna geldi. II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev almaya başladı. 1947’de Edinburgh Dükü Philip ile evlendi ve Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarını verdikleri dört çocukları oldu. 6 Şubat 1952’de tahta çıktı. 1953 yılında resmî olarak taç giyer ve gerçekleştirilen tören tarihte ilk kez televizyonda yayınlanıdı. Aynı zamanda babasının yerine İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanı seçildi.
Eşi Prens Philip, 9 Nisan 2021’de Windsor kalesinde 99 yaşında iken hayatını kaybetti.
KRALİÇE ELİZABETH’İN ÇOCUKLARI
Galler Prensi, Prens Charles
Kraliyet Prensesi, Prenses Anne
York Dükü, Prens Andrew
Wessex Kontu, Prens Edward
KRALİÇE ELİZABETH’İN YAŞAMI
İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere tarihinin “en uzun süre tahtta kalan monarkı” olan Kraliçe 2. Elizabeth, 70 yıllık görev süresi boyunca 15 İngiltere başbakanı gördü.
21 Nisan 1926’da Londra’nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı’ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952’de babasının ölümü üzerine kraliçe olan Elizabeth’in tam adı “Elizabeth Alexandra Mary Windsor”.
Ailesinin küçükken “Lilibet” diye seslendiği ve evde özel eğitim verdiği Elizabeth’in, hayvanları çok sevdiği, özellikle atlara ve köpeklere özel ilgisinin olduğu biliniyor.
Babası Kral 6. George’un 1952’de ölümünü takiben 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe Elizabeth, 2 Haziran 1953’te ise resmi törenle taç giydi.
Kraliçe Elizabeth, İngiliz Monarşisinde 70 yıllık hükümdarlığıyla, “İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı” unvanına sahip oldu.
Kraliçe, 1952’de tahta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği’nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman’dı.
Kraliçe’nin 1953’teki taç giyme töreni, “televizyondan canlı yayımlanan ilk kraliyet taç giyme töreni” oldu.
KRALİÇE 2. ELİZABETH’İN EVLİLİĞİ
Elizabeth, 10 Haziran 1921’de Korfu Adası’nda dünyaya gelen ve doğumunda “Danimarka ve Yunanistan Prensi” unvanı verilen Philip ile 1934’te tanıştı. 2. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında gören alan Philip’in, savaşın ardından o dönem prenses olan Elizabeth ile evlenmesine izin verildi.
1947’deki nişan töreni öncesi “Danimarka ve Yunanistan Prensi” unvanından feragat eden Philip, İngiliz vatandaşı oldu, anne ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten’i aldı. Elizabeth ve Philip, 20 Kasım 1947’de Londra’nın en büyük kiliselerinden Westminster Abbey’de evlendi.
Çift, dünyanın dört bir yanından 2 bin 500’den fazla düğün hediyesi ve 10 binden fazla tebrik telgrafı aldı.
Düğünden hemen önce kendisine Kral 6. George tarafından “Edinburgh Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu” unvanları verildi. Elizabeth 1952’de Kraliçe olurken, Philip de “komutan” rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957’de “İngiliz Prensi” unvanını aldı.
Çiftin Charles, Anne, Andrew ve Edward adları verilen biri kız 4 çocuğu oldu. Elizabeth’i tahttaki yaklaşık 69 yıllık görevi sırasında yalnız bırakmayan Prens Philip, kraliçeye nereye giderse eşlik etti.
Kraliçe Elizabeth, 9 Nisan 2021’de eşi Prens Philip’in 99 yaşında hayatını kaybetmesiyle 95 yaşında dul kaldı.
İngiltere Kraliçesi, 15 İngiliz başbakanı gördü Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill’den Liz Truss’a kadar toplam 15 İngiliz başbakanı gördü.
Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı. ?
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu’ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu.
İngiltere dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe’yi temsilen genel valiler görev yapıyor.
Kraliçe Elizabeth, büyükannesi Kraliçe Victoria’nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı
Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria’nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.
Kraliçe Victoria 1837 yılında tahta çıktığında nüfusu 16 milyon olan Birleşik Krallık’ta, Kraliçe Elizabeth 1952’de tahta çıktığında 50 milyon kişi yaşıyordu.
Kraliçe Elizabeth’in tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu Galler Prensi Charles’ın da “İngiltere’de en uzun süredir tahtı bekleyen varis” olmasına neden oldu.
İngiltere Kraliçesinin tahttaki 25. yılı “Gümüş Yıl Dönümü” adıyla 1977’de, 50. yılı “Altın Yıl Dönümü” adıyla 2002’de, 60. yılı “Pırlanta Yıl Dönümü” adıyla 2012’de ve 65. yılı “Safir Yıl Dönümü” adı altında 2017’de kutlandı.
Görev süresi boyunca, 110’dan fazla ülkeyi ziyaret eden Kraliçe Elizabeth, “dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı” unvanına sahip ancak İngiltere’de pasaportlar Kraliçe adına düzenlendiği için, Kraliçe Elizabeth’in pasaportu bulunmuyor.
Aynı zamanda, İngiltere’de ehliyetsiz araç kullanmasına izin verilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth.
KRALİÇE ELİZABETH TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELDİ?
Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008’de Türkiye’ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi; Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa gibi şehirleri gezdi.
II. Elizabeth Hakkında Az Bilinenler Gerçekler
- Kraliçe II. Elizabeth her yıl 56 milyon dolar kazanmasıyla dünyanın en zengin hükümdarı olarak biliniyor.
- Yaklaşık 250 yıllık bir gelenekten ötürü kraliçe doğum gününü yılda iki defa kutluyor. 21 Nisan 1926’da doğan Kraliçe II. Elizabeth resmi olarak doğum gününü Haziran’ın ikinci cumartesi gününde kutluyor. Kasım ayında doğan Kral 2. George, Kasım ayındaki kötü hava koşullarından dolayı 1748 yılında ikinci bir doğum günü geleneği başlatmıştı. O günden beri Kral ve Kraliçe, doğum gününü resmi olarak Nisan’ın ikinci cumartesi gününde halkın da katıldığı bir törenle kutluyor.
- Kraliçe II. Elizabeth pasaportsuz dünyanın her yerine gidebildiği gibi, İngiltere’de de ehliyet ve ruhsata sahip olmadan araba kullanma hakkına sahip.
Kraliçe II. Elizabeth’in Stili
Daha çok gösterişli ve nadir mücevherlerin yer aldığı dillere destan mücevher koleksiyonuyla dikkat çekse de, Kraliçe II. Elizabeth’in renkli stili de üzerinde durmayı hak ediyor. İçinde bulunduğumuz yüzyılın ve bir öncekinin en önemli figürlerinden biri olan Kraliçe II. Elizabeth’in hükümdarlığı süresince sergilediği tutarlı ve ölçülü duruşun izleri, giyim tarzında da kolayca gözlemlenebiliyor. Hemen hemen her durum için bir kuralın var olduğu sıra dışı şartlarda büyüyen ve yaşamını bu kurallar çerçevesinde sürdürmeye devam eden Kraliçe Elizabeth’in stilinin de çocuk yaşlardan itibaren belirli kurallar çerçevesinde inşa edildiğini söylemek mümkün.
Tüm bunlar demek değil ki; Kraliçe Elizabeth, onu dünyanın dört bir yanından takip edenlere heyecan verici ve eğlenceli kareler sunmuyor. 96 yıllık hayatının 70 yılını hükümdar olarak geçiren Elizabeth, 1960’lar ya da 1980’ler gibi moda tarihinde önemli yer tutan pek çok döneme dünyanın en ünlü insanlarından biri olarak tanıklık etmiş ve bizlere incelememiz için bol bol donebırakmıştır.
Kraliçe Elizabeth’in en önemli stil “an”larından biri, hiç kuşkusuz 1947 yılında Prens Philip ile evlenirken giydiği gelinlikti. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ülke hala savaş yorgunuyken gerçekleşen düğün ve gelinlik de bu durumdan etkilenmişti elbette. Prenses Elizabeth, gelinliğinin kumaşını satın almak için kupon biriktirmiş ve gelinliğin ipek kumaşı da dönemin şartları itibariyle İtalya’dan değil Çin’den getirilmişti. Dönemin en ünlü Couture tasarımcılarından Norman Hartnell tarafından tasarlanan ve 350 kadın tarafından 7 haftadan daha uzun sürede hazırlanan gelinlik çok konuşulmuştu.
Prenses Elizabeth’in en az gelinliği kadar dikkat çeken bir diğer elbise ise onu prenseslikten kraliçeliğe taşıyan taç giyme töreninde giydiği elbiseydi. Televizyonda yayınlanan ilk taç giyme töreni olan bu törende giydiği elbise de gelinliği gibi Norman Hartnell tarafından tasarlanmıştı. İngiliz Milletler Topluluğu’nda yer alan ülkelere ait çiçek motiflerinin işlendiği elbise; metalik işleme, inci, payet ve kristaller ile süslenmişti.
İçerisinde bulunduğu her dönemin stil kodlarını kendi tarzına adapte etmeyi bir şekilde hep başaran Kraliçe Elizabeth de 1960’lı yıllar ile birlikte gelen renkli akıma kapıldı. O yıllara özgü A kesim elbiseler ve kısa etek-ceket takımları renkli ve desenli kumaşlar ile birleştiren Kraliçe Elizabeth, en çok da cesur aksesuar tercihleri yani şapkalarıyla konuşuldu. 1970’lere gelindiğindeyse dönemin ikonik kaftanlarına bile bir şans verip kendi tarzına uyarlamayı tercih etti. Kanada Başbakanı Pierre Trudeau onuruna 1977 yılında verilen yemekte giydiği elbise de bunun bir kanıtı.
1980’li yılların en büyük trendlerinden olan vatkalar, drapeler ve cesur renklerden de çekinmeyen Kraliçe Elizabeth’in en cesur stil hamlelerinden biri ise 1990’lı yılların sonunda geldi. 1999’da Birmingham’da düzenlenen Royal Variety Performance’a katılan Elizabeth’in giydiği çok-renkli payet işlemeli bluz ve çizgili sarı ipek etek çok ses getirdi.
2000’ler ile birlikte ise Kraliçe Elizabeth artık tam anlamıyla bir imza stil geliştirmişti. Etek-ceket ya elbise-ceket takımlarından ve bunlar ile uyumlu şapkalarından vazgeçmeyen Kraliçe’nin stili de her zamankinden daha renkli hale geldi. Kraliçe de neredeyse gökkuşağının her renginin her tonuna sahip geniş olan gardırobuyla adeta bir stil ikonu oldu. Bu renk sevdasının ardından yatan sebebi ise geçtiğimiz yıllarda Kraliçe Elizabeth’in gelini Wessex Kontesi Sophie, Kraliçe Elizabeth’in kalabalıklar içerisinde görülmesini kolaylaştırmak olarak açıkladı.
Bu durumun çoğunlukla tek istisnası ise siyah giymeleri gereken yas dönemleri. Öyle ki Kraliyet Ailesi’nin bu durum için özel bir kuralı bile var. Kraliyet üyelerinin seyahat ederken her daim yanlarında siyah bir “yas” kıyafeti bulundurmaları gerekiyor. Bu kuralın ortaya çıkışı ise 1952’de babası vefat ettiğinde Kenya’da olan Elizabeth’in eve dönüşünde uçaktan inerken giyecek uygun bir kıyafet bulamaması oldu. Saraydan getirilen kıyafeti uçakta giyen Elizabeth, dışarı ancak öyle çıkabildi.
Resmi bir etkinliğe katılmadığı takdirde Kraliçe Elizabeth’i şehir dışındaki Norfolk’da konumlanan Sandringham House’da ya da İskoçya’daki Blamoral Castle’da arabasını kendi sürerken, uzun yürüyüşler yaparken ve çok sevdiği atlarına binerken görebiliyoruz. Klasik bir İngiliz “country” stilinin tüm ögelerini bulunduran bu anlara toprak tonları ve nötr renkler hakim oluyor. Diz altındaki çoğunluğu ekoseli eteklere ise parkalar ve Kraliçe Elizabeth’in sıklıkla tercih ettiği eşarpları eşlik ediyor.
Yaptığı hiçbir tercih rastgele olmayan Kraliçe Elizabeth, stil tercihlerini bir mesaj vermek üzerine yapıyor. Bu durumun sayısız örneğinden biri 1983 yılında Los Angeles’a yaptığı bir gezi sırasında gerçekleşti Meşhur 20th Century Fox Studios’u da ziyaret eden Kraliçe Elizabeth, Kaliforniya’nın resmi çiçeği olan gelincik desenlerinin işlendiği bir elbise giymişti. Bu durumun farklı bir örneği ise Kraliçe’nin çantasıyla verdiği mesajlar. Konuşmanın bitmesini istediğinde çantasını bir kolundan öbürüne geçirirken bir etkinlikten ayrılmak istediğindeyse çantasını masanın üstüne koyuyor.
Kraliyet Ailesi Üyelerinin Uymaları Gereken Stil Kuralları
- Resmi etkinliklerde her an el sallamaya, el sıkışmaya ve halkı selamlamaya hazır olmak için çantalarını sol ellerinde taşımaları gerekiyor.
- Etek ve elbiselerin boyunun diz hizasında olması gerekiyor.
- Bir Kraliyet düğünü öncesinde gelinliğin Kraliçe tarafından onaylanması gerekiyor.
- Renkli ojelere izin verilmiyor.
- Kraliyet ailesindeki erkek çocukların belirli bir yaşa gelene kadar resmi etkinlikler ve portreler için hep şort giymeleri gerekiyor.
- Resmi bir kural olmasa da Kraliyet Ailesi’ndeki kadınların ten rengi külotlu çorap giymeleri tercih ediliyor.
- Kraliyet üyelerinin seyahat ederken her daim yanlarında siyah bir “yas” kıyafeti bulundurmaları gerekiyor.