Otomobil almak isteyenlerin ilk tercihi internet olurken marka bağımlılıkları yok. Dört aylık süre içinde Türkler, ailelerini, eşlerini de ikna etmeye çalışıyorlar.
KARAR KOLAY, BİNMESİ 4 AY
Google, 16 ülkedeki ‘Otomobil Alıcısı’ çalışmasını Türkiye’ye de taşıdı. Sonuçlara göre, otomobil alma kararı veren tüketicinin bu ‘muradına’ ulaşması 4 ayı geçiyor. Test sürüşüne sıcak bakmayan Türk tüketicisi, markaya pek bağımlı değil
O tomobil alıcılarının birinci başvuru kaynağı haline gelen internet, marka ve model tercihinin de belirleyicisi oldu. Ortalama bir Türk tüketicisinin otomobil almaya karar verdiği zaman ile satın aldığı zaman arasındaki süre 4.5 ayı bulurken, otomobil alan her 5 kişiden 4’ünün marka sadakati olmadığı belirlendi.
2. ELDE ADRES ‘NET’
İnternet arama motoru Google’ın dünyanın 16 ülkesi için hazırladığı "Otomobil Alıcısı" araştırmasının Türk tüketicisi için ilk defa yapılan " Türkiye 2010" sonuçlarına göre Türkiye’de son bir yılda sıfır kilometre otomobil alanların yüzde 51’inin, ikinci elde ise yüzde 65’inin ilk başvuru kaynağı internet oldu. Netpop Research tarafından 2010’da otomobil alan 1000 kişiyle yapılan çalışmaya göre otomobil satış bayilerine başvurma oranı sıfır otomobilde yüzde 30, ikinci elde ise yüzde 11’de kaldı.
% 22’Sİ SADIK
Satın alma kararı alan tüketicilerin ancak beşte biri hangi marka veya modeli alacağı konusunda net bir fikre sahipken, sıfır otomobil alıcıların yüzde 22’si, kullanılmış otomobil alıcılarının ise ancak yüzde 15’i önceden sahip oldukları markaya ait otomobil aldı. İlk satın alma fikrinden satın almaya kadar geçen ortalama süre sıfır kilometrede 4.3 ay olurken, ikinci elde 4.8 ayı buluyor. Etkin bir şekilde aramaya başladıktan sonra ise her 2 alıcıdan biri bir hafta içinde, yüzde 80’i ise bir ay içinde otomobil satın alıyor.
AİLEYİ İKNA TURU VİDEOYA YÖNELTİYOR
Google’ın Netpop Research ile birlikte gerçekleştirdiği "Otomobil Alıcısı Türkiye 2010" araştırmasına göre satın alma kararı sonrasında ortalama satın alma süresinin uzamasında en önemli etken "aileye aracı gösterme ve beğendirme" olarak öne çıkarken, otomobil alan her 100 kişiden 64’ü alacağı otomobille ilgili en az bir video izliyor. Araştırmanın sonuçları, Türk tüketicisinin satın almadan önce test sürüşü yapmaya pek sıcak bakmadığını ortaya koyarken, marka sadakatinin de düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Araç satın alma araştırmasına yüzde 58’lik bir oranla internette başlayan kullanıcı bayi seçimini de internetten yapıyor, ilk önce aracın teknik özelliklerine bakıyor. Potansiyel bir araç alıcısı satın alma kararını verme sürecinde ortalama 4 bayi gezmesine karşın 100 kişiden 64’ünün test sürüşü rezerve etmek gibi bir isteği bulunmuyor. Test sürüşü yapmak isteyenlerin yaklaşık yarısı da bu isteğini bayiyi bire bir ziyaret ettiğinde dile getiriyor. Online ve telefonla test sürüşü rezervasyonu ise yaygın değil.
SIFIR İÇİN YOLA ÇIKTIK
Araştırmaya katılanlar arasında üretici internet sitelerini mutlaka incelediğini söyleyen her 100 kişiden 68’i öncelikle teknik özellikleri karşılaştırmak için bu sitelere girdiğini belirtti. Bunu yüzde 57 ile fiyat almak, yüzde 50 ile belirli bir araç markası hakkında daha fazla bilgi aramak ve yüzde 46 ile satın alınmak istenen aracın opsiyonlarını tanımlamak izliyor. Her 100 kişiden 38’i çeşitli bayi fiyatlarını karşılaştırmak ve araçla ilgili eleştiri yazılarını okumakla vakit geçirirken yüzde 37’si bakım ve garanti bilgilerini kontrol etmeyi ihmal etmiyor. Her 100 kişiden 58’i yola sıfır bir araba satın alma hayaliyle yola çıkarken bu hayalini gerçekleştirenlerin oranı yüzde 42’de kalıyor.
YENİ ALIMI, YAKIT TASARRUFU VE VERGİ TEŞVİKİ TETİKLİYOR
"Otomobil Alıcısı Türkiye 2010 Araştırması"nın sonuçları, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi gibi devlet teşvikleri, yeni güvenlik ve konfor özellikleri ile yakıt tasarrufuna yönelik yeni teknolojilerin sıfır kilometre otomobil almada en belirleyici etkenler olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre daha iyi finansman seçenekleri, otomobil satın alımında ikincil önemi olan tetikleyici unsur olarak öne çıkıyor. Türk tüketicilerin online dünyada araç arama alışkanlıklarını inceleyen araştırma, araç satın alanlar arasında her 10 kişinin 9’unun yetkili bayiden araç satın alımı gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
8 Sütun