Türkiye’de Otomobil Neden Pahalı?

Otomobil
Onur Arsever’in haberine göre, yurt dışında bir otomobil almak istediğinizde ödeyeceğiniz fiyat, otomobilin fabrika çıkış fiyatı üzerine eklenen KDV ve bazı ülkelerde alınan bizdeki karşılığı ÖT...
EMOJİLE

Onur Arsever’in haberine göre, yurt dışında bir otomobil almak istediğinizde ödeyeceğiniz fiyat, otomobilin fabrika çıkış fiyatı üzerine eklenen KDV ve bazı ülkelerde alınan bizdeki karşılığı ÖTV olan vergilerin toplamı olarak belirleniyor.

Buraya kadar bizdeki durumdan farkı yok gibi duruyor. Sadece hesaplama sırasında farklı rakamlar kullanıyoruz. Bunu bir örnekle açıklayalım.

Otomobilinizi değiştirmek istiyorsunuz ve yaptığınız araştırmalar sonucunda size en uygun otomobilin Mercedes-Benz A150 olduğuna karar verdiniz. Seçtiğiniz modelin 19.11.2009 tarihli vergiler hariç fiyatı 17 bin 820 Euro. Bu fiyata herhangi bir vergi dahil değil. Yani otomobilin gerçek değeri bu.

Gelin şimdi buna tek tek vergileri ekleyelim ve ne kadar ödememiz gerektiğini bulalım. İlk olarak ÖTV vergisi hesaplanıyor. Almak istediğiniz otomobilin silindir hacimi 1600 cc’nin altında olduğundan ödemeniz gereken ÖTV oranı yüzde 37. Otomobilin fabrika çıkış bedeli üzerinden ödenen bu vergi 6 bin 593 Euro. ÖTV dahil fiyatınız 24 bin 413 Euro oldu. Bu değerin üzerinden şimdi birde yüzde 18 KDV’yi ekleyelim. 4 bin 394 Euro’da ödemeniz gereken KDV oluyor. Burada şöyle bir durum ortaya çıkıyor. KDV otomobilin fabrika çıkış fiyatı üzerinden değil ÖTV’li fiyatı üzerinden ekleniyor. Yani verginin vergisini ödüyoruz. Bunun sonucunda toplam tutar 28 bin 807 Euro oluyor. Ama masraflarımız daha bitmedi. En son olarakta sigorta ve plaka masrafları (örnek olarak verdiğimiz Mercedes Benz A150’de bu değer 422 Euro) eklenerek tüketicinin cebinden çıkacak rakam belirleniyor.

Fabrika çıkış fiyatı 17 bin 820 Euro olan otomobiliniz tüm vergiler, plaka ve sigorta masrafları eklendikten ve gereken yuvarlamalar yapıldıktan sonra 29 bin 230 Euro oluyor. Yani 11 bin 410 Euro vergi ödenmiş oluyor.

Çıplak fiyatın üzerinden alınan yüzde 64’lük vergi Türkiye’de otomobilin neden pahalı olduğunu açıklıyor sanıyorum. Açık açık hesaplayınca Türkiye’de otomobilin pahalı olmadığını sadece vergilerin yüksek olduğunu görüyoruz.

Eğer örneğimizi daha yüksek motor hacimli bir model üzerinden verseydik ÖTV oranı artacağından toplam ödenecek vergi oranı da artacak hatta fabirka çıkış fiyatını da aşacaktı.

Eğer devlet kanadından bu konuda bir düzenleme gelmez ise yakın zamanda Türkiye’de vergi alabilecekleri bir otomobil kalmayacağından bu kadar büyük bir gelirden olacaklar. Akaryakıtta ve diğer sarf malzemelerinden alınan vergiler ile kaybedilecek yan gelirleri saymıyorum bile.