Socrat İçin Her Şeyi Bıraktılar!..

Otomobil
Elif Tunca’nın Haberi Başbakan’ın 200 bin lira destek vereceğini açıklayıp üzerini imzaladığı güneş enerjisiyle çalışan Socrat’ın İstanbul Üniversiteli genç mucitleri, bu günlere gel...
EMOJİLE

Elif Tunca’nın Haberi

Başbakan’ın 200 bin lira destek vereceğini açıklayıp üzerini imzaladığı güneş enerjisiyle çalışan Socrat’ın İstanbul Üniversiteli genç mucitleri, bu günlere gelişin öyküsünü anlattı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın da incelediği ve 200 bin TL yardım yapacağını açıkladığı Socrat’ı yapan ekip, yaş ortalamaları 20 olan bir grup üniversiteli. Sosyal hayatları, aileleri, her şeyleri Socrat olmuş. Devrim arabası gibi imkansızlık içinde gece gündüz ‘Socrat’ için çalıştıklarını, ailelerini ve kız arkadaşlarını ihmal ettikleri için ‘Bir teneke parçasını bana mı tercih ediyorsun’ diye terk edildiklerini bile belirten öğrencilerin en büyük endişesi ise projenin kötü bir sonla bitmesi.

‘İcat çıkarma evladım ders çalış’ dönemi

İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan güneş enerjisi ile yapılan ‘Socrat’ isimli aracın etrafında toplanan gençlerin hikayesi 3 yıl önce Yrd. Doç. Dr. Erkan Atmaca’nın “Okuyun çocuklar, daha çok okuyun” direktifiyle başlıyor. “Elimizde bir dikdörtgen prizma var, bundan nasıl araba yapacağımızı düşündük durduk” diye anlatıyorlar o günleri. Haliyle epey sancılı geçmiş ilk zamanlar. Ailelerin bile ne olduğunu anlamadığı hatta neredeyse “İcat çıkarma evladım, dersine çalış” dediği günler.

3 birincilik bir tasarım ödülü kazandı

O günler azim ve motivasyonla atlatılmış. Sonra da şaşırtıcı olmayan biçimde başarılar gelmiş; TÜBİTAK yarışlarında 2009, 2010, 2011 birinciliği, 2011 Tasarım Ödülü ve şimdi de Avusturalya’daki Dünya Şampiyonası. Socrat’ın başarı hikâyesini İstanbul Üniversitesi öğrencileri Ertunç Kırgül (23), Murat Altuğ (24), Serdar Zurnacı (20), Gökhan Erdoğan (20), Sertel Tanta (22), Esat Ertürk (21), Orçun Karadeniz (21) ve Faruk Toptaş’tan (23) dinledik.

Allah sonunu ‘Devrim’e benzetmesin

Ekip, Socrat’ı sıfırdan kendi çizmiş, tasarlamış, olmayınca tekrar başa sarmış. Sertel Tanta, “Eğlenceli görünüyor ama malzeme bulamadığımızda, uyduramadığımızda da deliriyorduk” diye anlatıyor. Şimdi herkesin gıpta ettiği bir arabaya sahipler. Ama onlar ne fedakarlıklarla bugüne geldiğini düşününce daha çok “Devrim Arabaları”na benzetiyorlar; tabii “Allah sonunu benzetmesin” diye ekleyerek.

Teneke parçasını bana tercih ediyorsun

Ekibe göre başarının sırrı ‘takım çalışması’. Ama takıma girmek kolay değil. Önce mülakat, sonra 3-5 aylık ağır bir çalışma süreci geliyor. Bu süreç; sosyal hayatın kalmadığı, derslerin bile ihmal edildiği hatta kız arkadaşlar tarafından terk edilmenin bile sözkonusu olduğu, kendi deyimleriyle “resmen çile” dönemi. Murat Altuğ “Kız arkadaşımı en son 1.5 ay önce gördüm. ‘Teneke parçasını bana tercih ediyorsun’ diyor. Onu da idare ediyorum Socrat’ı da” derken Esat Ertürk ise o kadar şanslı değil, O, Socrat yüzünden kız arkadaşından ayrılmak zorunda kalmış.

ÇÖLE DAYANIKLI

Kardeş geliyor

Socrat şu sıralarsa bir kardeşe kavuşmak üzere. Avusturalya’da 5 gün sürecek 3 bin kilometrelik bir yarış için. O da Socrat gibi içinde nazar boncuğu taşıyacak. Farkı ise çöl ortamında ve uzun yolda dayanıklılık olacak. Zira 30 ekibin katıldığı Challenge bölümünde Socrat ekibi, Avusturalya’yı bir uçtan bir uca geçecek. Socrat’ın pilotu, 20 yaşındaki Serdar Zurnacı. Bundan önce kamyon dahil her türlü araba kullanan Pilot Zurnacı’nın gözünde Socrat’ın yeri bambaşka.

Star Gazetesi