Amerika’da kazaların büyük oranda şoförlerden kaynaklanması ve bunun önlenememesi üzerine çare arabalarda arandı. Arabalar konuşturularak bu soruna çözüm bulunacak.
Bir senedir devam eden girişimi ABD Ulaşım Bakanlığı destekliyor. Elde edilen verilerin araçlarda bulundurulması gereken güvenlik aygıtlarına dair yasalarda bir değişikliğe neden olabileceği söyleniyor.
Ulaşım Bakanı Ray LaHood, "Bu, yollarda güvenlik ve verimliliği artırmak adına ümit verici bir teknoloji. Amerikalı şöförler için çekici bir kombinasyon" dedi.
Amerika’da 2011 yılında gerçekleşen trafik kazalarında 32 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Hükümet, şoförlerin performansının uyuşturucu veya alkol kullanımı nedeniyle etkilendiği kazaların yüzde 80’inin, bu teknoloji sayesinde engellenebileceğini öne sürüyor.
Test sürüşlerinde kullanılması için araç temin eden firmalar arasında Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota ve Volkswagen var. Projenin değeri 25 milyon dolar.
ŞOFÖRE UYARI
Kablosuz internet teknolojisine benzer bir sistem üzerinden çalışan cihazlar daha şimdiden 500 kamyon ve otobüse yerleştirildi.
Ekim ayının başında bu sayının 2,800’e çıkması hedefleniyor. Teknoloji, araçların birbirlerine ve bulundukları şehrin altyapısına veri göndermelerini mümkün kılacak.
Şoförlerin uyarılacağı durumlar şunlar:
Görüş alanının kısıtlı olduğu kavşaklarda kaza yapma olasılığı varsaBaşka bir araç şöförün kör noktasında şerit değiştiriyorsaÖndeki aracın ani fren yapması nedeniyle arkadan çarpma riski varsa
ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi’nden David Strickland, yeni teknolojiyle ilgili olarak, "Trafik güvenliğini dönüştürecek potansiyele sahip" yorumunu yaptı.
Strickland, "Ancak bu teknolojiyi gerçek hayatta nasıl verimli biçimde kullanabileceğimizi öğrenmemiz lazım" diyor.
Test edilen cihazların alternatifleri piyasaya sürüldü bile.
Örneğin Bosch firmasının ultrasonik sensörü, araçtan üç metre uzaklıkta olup şoförün göremeyebileceği nesneleri kaydediyor.
Nissan’ın arabalara monte edilmiş şekilde gelen radarı ise aracın önünde bulunan arabaları denetleyerek kazanın kaçınılmaz olduğu anda frenleri harekete geçiriyor.
ABD hükümeti, chihazın bir sorunu "görmesine" gerek duymayan, daha ileri bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.
Ancak bir uzman, bu tarz cihazları araçlarda bulundurma zorunluluğu getirilene dek yeni teknolojinin sınırlı bir başarıya ulaşabileceği görüşünde.
Coventry Business School’dan otomotiv uzmanı Prof. David Baley, "Uygulanması gereken bir takım standartlar var. Tüketicilerin bu tarz güvenlik donanımlarına para harcayacağı yönünde kanıtlar var. Ama pazarların yönünü ileriye götürmek için düzenlemede bir değişiklik yapmak gerekir" diyor.
Baley, "Yani teknolojinin yaygınlaşması, hem tutarlığı, hem de hükümetin ne kadar kısa sürede bunu bir zorunluluk haline getirmesiyle alakalı. Eğer üzerine gidilmezse 30-40 yıl alabilir" diye konuştu.
Avrupa’da benzer araştırmalar yürüten Volvo, arabaların bir öndeki aracın hareketini taklit etmesini sağlayan bir kablosuz teknoloji üzerinde çalışıyor.
Bununla, otoyollardaki şoförlerin kontrolü teknolojiye devrederek rahatlamasını sağlamak amaçlanıyor.