Başbakan Mario Monti’nin hazırladığı kemer sıkma programı çerçevesinde yakıt fiyatlarına getirilen vergiler nedeniyle kamyon sürücüleri Ocak ayından beri protestolar düzenleyip yolları ulaşıma kapatıyorlar.
Fiat’tan yapılan açıklamada, protestolar nedeniyle geçen üç hafta içinde üretimde önemli bir düşüş yaşandığı, fabrikalarda 20 bin daha az araç üretildiği vurgulandı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne’nin bugün başbakan Mario Monti’yle biraraya gelmesi bekleniyor.
Fiat’ın bir sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, dördü ülkenin güneyinde biri de Turin’de olmak üzere beş fabrikanın Cuma günü kapandığını söyledi.
Kapatılan fabrikalar arasında, Fiat’ın yeni modeli Panda’nın üretildiği Napoli yakınındaki Pomigliano da var.
Üretim, kapanan fabrikalar nedeniyle geçen haftalarda da aksamıştı. Fiat, kamyon sürücüleri önümüzdeki günlerde işbaşı yapmazsa, bu ay İtalya’daki piyasa payından yüzde 10’unu kaybedeceğini belirtiyor.
Amerikan otomotiv şirketi Chrysler’in de kontrolünü elinde tutan Fiat Otomotiv Grubu İtalya’nın en fazla vergi veren özel sektör şirketi.
2004 yılında göreve getirilen Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne, o tarihten bu yana Fiat fabrikalarında yeni düzenlemelere gidiyordu.
Sendikaların karşı çıkmasına rağmen, işçilerin daha esnek saatlerde çalışması kararı uygulamaya sokuldu.
Ancak şirkete göre Amerika Birleşik Devletleri ve Polonya’daki fabrikalar tam kapasiteyle çalışırken Fiat’ın İtalya’daki fabrikaları sadece yüzde 50 kapasiteyle üretim yapıyor.
İtalya’yı içine düştüğü büyük borç krizinden kurtarmakla görevlendirilen Başbakan Mario Monti’nin teknokratlar hükümeti, kamu harcamalarında kesinti, vergilerde artış ve emeklilik fonlarında reform içeren bir ekonomik önlemler paketini parlamentodan geçirmişti.
Görevi Silvio Berlusconi’den devralan Başbakan Mario Monti, bu önlemlerin gerekli olduğunu aksi takdirde İtalya’nın akıbetinin de Yunanistan gibi büyük bir ekonomik felaketin içine düşmek olacağını söylüyor.
BBC Türkçe