Bir yıl önce kardeş şirketi Opel’den koparak ayrı firma olarak yoluna devam eden Amerikan General Motors’a ait Chevrolet, ekim ayında Türkiye’de 2 bin 650 adet otomobil sattı. Bu satış rakamı ile Türkiye, Rusya hariç markanın Avrupa’da en fazla satıldığı ülke oldu.
Türkiye otomotiv pazarının yıllık 700 binlerin üzerine çıkması birçok markanın Avrupa ligindeki yerini değiştirdi. Yaklaşık bir yıl önce kardeş şirket Opel’den koparak ayrı şirket olarak yoluna devam etme kararı alan Chevrolet, ekim ayındaki 2 bin 650 adetlik satış rakamıyla Türkiye’yi Rusya dışında kalan Avrupa’nın en çok satan ülkesi haline getirdi. Amerikan General Motors’un dünyada en çok satan markası olan Chevrolet’nin Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın, Avrupa’da adet bazında ilk dört, ciro bazında ise ilk üç operasyondan biri olarak Türkiye’nin öne çıktığını söyledi. Murat Aydın, yıl sonuna kadar 17 bin müşteriye ulaşacaklarını belirterek, "Bu rakam Avrupa organizasyonu açısından azımsanmayacak bir rakam. Üstelik gelecek yıllarda bunu katlamaya hazırlanıyoruz." dedi.
Chevrolet adı ilk kullanılmaya başladığında 2005 yılında 10 binli satış rakamlarına ulaşan şirket, daha sonra ürün yetersizliği nedeniyle bir miktar pazar kaybetti. Ancak son üç yılda 5 binli rakamlardan 17 binli adetlere tırmandı. Murat Aydın, 2011 yılındaki satış hedeflerinin 20 bin olduğunu kaydetti. Asıl yükselişi 2012 yılında yapacaklarına dikkat çeken Aydın, "Planlanan birçok model var, asıl yola çıkışları 2012’yi bulacak. Bu durumda 30 binli rakamları görmek hayal değil. 2011 yılı Ağustos ayında 6 yeniliğimiz olacak. Bunlar Autoshow’da sergilediğimiz Amerikan efsanesi Camaro’nun coupe ve cabrio versiyonlarının yanı sıra yepyeni aile otomobili Orlando, yeni Aveo hatchback ve sedan ile Cruze hatcback olacak. Ayrıca aynı tarihte 1.3 lt dizel motorlu araçlarımız için de sipariş almaya başlayacağız. Bu tarihten itibaren Chevrolet, pazarın gerçekten sıkı markalarından biri haline gelecek." diye konuştu.
Chevrolet’nin en çok satan modeli Captiva’nın yeni modeli için gelecek yıl sonunu bekleyeceklerini kaydeden Aydın, şunları söyledi: "Model yenilenirken motor hacmi 2.2 litreye çıktı. Bu tabii ki Türkiye pazarı için büyük dezavantaj oluyor. Ancak yeni Captiva için ara formül kabul ettirdik. 2.2 lt motorlu Captiva, 4×4 olarak alınabilirken 2.0 lt motorlu versiyonu 4×2 olarak getirmeye devam edeceğiz. Bu modeli bizim için üretecekler." Murat Aydın, Türkiye’nin Chevrolet Avrupa liginde satışta dördüncülüğe, ciro bazında ise üçüncülüğe yükselişini şöyle açıkladı: "Türkiye’de Captiva gibi fiyatı daha yüksek bir modelimizin satışları yüksek seviyede. Avrupa’da ise küçük modellerin satışı öne çıkıyor. Bizim ciro bazında bir üst basamağa çıkmamızı sağlıyor. Bu yılki ciromuz da 200-250 milyon Euro (500 milyon TL) olacak."
Chevrolet Türkiye’nin yükselen satış grafiğinin Camaro satış izninin alınmasını sağladığını belirten Aydın, bu modelin imaj açısından çok önemli olduğunu söyledi. Fiyatı grey markette (bağımsız galeri) 110 bin dolar civarında olan modeli Chevrolet Türkiye, 100 bin dolara ithal edebilirse yıllık 100 adetlik satış hedefi olacak. Murat Aydın, Chevrolet’nin Türkiye otomobil pazarında sadece binek modellerle yer aldığını, ancak 2012 yılından itibaren öncelikli olarak bir pikap ve ardından küçük motorlu bir hafif ticari aracın gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
Bir yıl sonrası için 200 sipariş aldı
Hintli Tata tarafından satın alındıktan sonra yatırıma yönelen Land Rover’ın en ekonomik Range Rover modeli Evoque, Autoshow’da 200 sipariş aldı. Paris Fuarı’ndan hemen sonra Türkiye’ye getirilen konsept üzerinden sipariş veren müşteriler net fiyatı belli olmayan bu otomobil için en az bir yıl beklemek zorundalar. Land Rover Genel Müdürü Ayhan Ölçer, bugüne kadar üretilmiş en küçük, en hafif Range Rover modelinin ortalama 65 bin Euro fiyatla 2011 yılının son çeyreğinde yollarda olacağını açıkladı. Ölçer, diğer modellerden 61 adet net satış gerçekleştiğini, ancak henüz üretimi başlamayan Evoque modeline yoğun ilgi yaşandığını söyledi.