Bunların en çarpıcı olanlarından birisine TÜVTURK Kurumsal Gelişim Direktörü Emre Büyükkalfa dikkat çekti. Normalde ABS sistemi olması gereken okul servislerinin bazılarında sadece ABS’nin sanayide yapılmış kutusu yer alıyor. Hatta ABS ışığının sahtesi bile aracın içine konuyor.
TÜVTURK Kurumsal Gelişim Direktörü Emre Büyükkalfa, araç muayene istasyonlarında kendilerini şaşırtan çok sayıda olay meydana geldiğini söyledi ve şunları anlattı:
“İnanın zaman zaman yaşanan olaylar karşısında ne yapacağımızı şaşırıyoruz. İstasyonumuza giden bir beyefendiyi, arkadaşlarımız ödeme noktasındaki işleminin ardından, aracın içeri alınacağı kapı numarasına yönlendirdi. Teknisyen arkadaşlar kapıyı açtığında beyefendinin orada beklediğini gördü. Aracı içeri almaları gerektiğini söyleyince, kendisi aracı istasyona getirmediğini, getirmesi gerektiğini bilmediğini ifade etti. Mobil muayene istasyonuyla bir ilçeye gittiğimizde yaşlı bir amca bana, ‘evladım önce bayanları mı, erkekleri mi alıyorsunuz’ diye sordu. Şaşırdım ve ne demek istediğini anlamadığımı, burada araçların muayene edildiğini söyledim. Ülkemizde maalesef durum bu.”
Büyükkalfa, 2000 yılından sonra üretilen otomobillerde arka koltuklarda da emniyet kemeri olması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:
“Bazı kişiler bu kemerleri söküyorlar, aracı muayeneye getirirken tekrar takıyorlar. Araç muayene kapısından çıkınca tekrar söküyorlar. Araçlarda ilk yardım çantası ve yangın söndürme tüpü olması gerekiyor. Bunlar dışarıda 15 liraya satılıyor, ancak satın alacağına 5 liraya kiralıyor. 10 lira daha verse kendisinin olacak ve yaşanabilecek olumsuz bir durumda müdahale edebilme şansına kavuşacak. Yakınının ya da çocuğunun hayatını kurtaracak. Kapıdan çıkarken de el sallıyor “bak ben bunu kiraladım, seni kandırdım’ diyor. Halbuki beni kandırmadı, kendisini kandırıyor ve tehlikeye atıyor.”
Bu tür eğitimlerin içinde bulunmak zorunda olmadıklarını ifade eden Büyükkalfa, şunları kaydetti:
“Ancak oluyoruz, çünkü biz insanların hayatına değer veriyoruz. Kendi hayatına bizim kadar değer vermeyenler var. Sahte ABS kutuları çıktı. Okul servislerinde belli bir modelin üzerinde ABS sistemi olması lazım, çünkü içinde çocuklarımız var. Teknisyen aracın altına bakıyor bir kutu var, ama sanayide yapılmış bir havası var. Dışarıdan tamamen ABS kutusu görüntüsü verilmiş bir yapı. Sanıyorum bu sadece Türkiye’de üretiliyor. Aynı şeyi ışığa da yapmışlar çok güzel ABS lambası gösteriyor. Bütün bunlara harcayacağımız enerjiyi daha sağlıklı trafik güvenliği için harcasak, çok mesafe katedeceğimize inanıyorum.”
Hürriyet