Uzmanlar ise Klik adı verilen uygulamanın, 15 yıl içinde tüm gizlilik bariyerlerini yıkabileceği uyarısını yaptı.
Klik uygulamasıyla, arkadaşınızı iPhone kameranızın görüş alanına almanız yeterli olacak. Klik, doğrudan Facebook’a bağlanarak arkadaşlarınızın fotoğraflarını tarayacak, kameranın görüntülediği kişiyi tanımlayacak.
Fotoğrafın çekilmesiyle, kameradaki kişi otomatik olarak etiketlenecek ve fotoğraf iPhone’da saklanabileceği gibi sosyal ağlara yüklenebilecek.
Klik, Face.com sitesinde 7 Mart’ta yayımlandı. İsrail merkezli site, kullanıcının fotoğraflarda yer alan arkadaşlarını otomatik olarak tanımlayıp isimlendiren “Photo Tagger” adlı bir uygulama daha geliştirmişti. Klik ise yüz tanımlamasını gerçek zamanlı hale getirecek.
ETKİLEYİCİ AMA MÜKEMMEL DEĞİL
Face.com, geliştirdiği gerçek zamanlı yüz tanıma uygulamasını “büyüleyici” olarak tanımlasa da, analistler bu görüşe uzak kalıyor. CNN teknoloji yazarlarından David Goldman, iPhone kamerasıyla Klik uygulamasını denediğini ancak memnun kalmadığını belirtti. Goldman, kamerasıyla tanımlamaya çalıştığı arkadaşlarının hepsi Facebook üyesi olmasına rağmen sadece 5’te 1’nin Klik tarafından algılandığını belirtti.
Face.com, programda bazı eksiklikler olduğunu kabul ederken, ABD’nin Austin kentinde düzenlenen South by Southwest konferansı bitmeden bu eksiklikleri gidermeyi istediklerini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların arkadaşlarını elle tanıtarak programın işlemesine yardımcı olabileceği ifade edildi.
GİZLİLİK TARTIŞMALARI
Klik, kullanıcıların sadece arkadaş listesinde bulunan veya önceden etiketlediği insanları tanıyor. Buna rağmen, gerçek zamanlı yüz tanımlaması, gizlilik tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bilişim teknolojileri alanında akademisyen olan Alessandro Acquisti, “Klik gibi uygulamalar, sadece kullanıcının arkadaşlarını kapsadığı için gizlilik endişesi duyulmaması gerektiğini savunuyor… Ancak bu tür bir yazılımın arkadaşlarınızın dışına çıkabilecek tarama yapabilmesini engelleyecek bir teknolojik bariyer bulunmuyor” dedi.
15 YIL İÇİNDE GİZLİLİK KALMAYACAK
Modern teknoloji henüz sokaktaki bir insanın fotoğrafını çekerek birkaç dakika içinde kim olduğunu öğrenmemizi sağlayamıyor. Bilgisayar işlemcileri, bir fotoğrafı gerçek zamanda internetteki milyarlarca fotoğrafla karşılaştırarak eşleştirme hızına ve kapasitesine sahip değil.
IT uzmanı Acquisti, gerçek zamanda bir kişiye ait iki fotoğrafı eşleştirmenin, ABD sınırları içinde yaklaşık dört saat alacağını öne sürüyor. Ayrıca, bilgisayarların yüzleri düşük ışık ve mesafelerde tanıması da daha zor. Bu da, eşleştirmelerde çok sayıda yanlış sonuç alınabileceğine işaret ediyor.
Acquisti, 10-15 yıl içinde işlem hızının gelişmesiyle, internete bağlı olup olmaları veya Facebook gibi sosyal ağlarda yer almaları önemli olmaksızın, herkesin gerçek zamanlı taramada tanımlanabileceğini ifade etti. Acquisti, bu durumu gelecekte bizi bekleyen en büyük sorunlardan biri olarak yorumluyor.
Ntvmsnbc