Bir çizgi filmden uyarlanan ‘Pokemon GO’ adlı artırılmış sanal gerçeklik oyunu ile haritayla yön bulma sporu olan oryantiring arasındaki benzerlik dikkati çekiyor.
Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, Pokemon GO’nun, oryantiring sporuna benzerliği ve oyuncuların karşılaştıkları durumlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Oryantiringde sporcuların, kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalıştıklarını belirten Çolakoğlu, ‘İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç, hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Pokemon GO oyununda da durum tıpkı oryantringdeki gibi oyuncu, hedeflere sırayla gidecek ve görevi yerine getirmiş olacaktır. Bunları yaparken yine bir haritadan yararlanması gerekmektedir.’ ifadelerini kullandı.
Pokemon GO’da haritanın sanal olması nedeniyle oyuncunun yanılabileceğini ve tehlikeli durumlarla karşılaşabileceğine vurgu yapan Çolakoğlu, ‘Pokemon GO’da hareket etmek tamamen Google Maps üzerinden çekilen haritadan ibaret. Oyuncuların, sadece uydu koordinatlarından belirlenen yerlere yönlendirilmesi güvenlik bakımından da sorun olabilmektedir. Şehrin güvensiz bölgeleri ile yasak alanlara yönlendirilen oyuncular zor durumda kalabiliyor.’ diye konuştu.
Oryantiringden esinlenme
Pokemon GO’nun çizgi film versiyonunda oryantiring branşının işlendiğine dikkati çeken Tekin Çolakoğlu, şunları söyledi:
‘Çizgi filmde oyunculara kampta belirlenen hedeflere sırayla ulaşmaları görevi verilmiştir. Bir nevi Pokemon GO oryantiringden esinlenmiş diyebiliriz. Gençlerimizin oryantiring sporu yapması için her ilimizde, yarışabilecekleri alanlar mevcuttur. Biz Oryantiring Federasyonu olarak bu oyuna karşı, daha nitelikli ve gerçek hayatta geçerliliği olan oryantiring sporunu yapılmasını tavsiye ediyoruz. Pokemon GO’ya karşı daha nitelikli ve gerçek hayatta geçerliliği olan oryantiringi öneriyoruz. ‘Pokemon GO’u bırak oryantiringe bak.’ diyoruz.’
Oryantiring güvenli
Oryantiring branşında sporcuların önceden keşif yapılarak yerleştirilen hedeflere ulaşması için güvenli alanlarda yarışmalarının sağlandığına dikkati çeken Çolakoğlu, ‘Pokemon GO’da gösterilen harita eski veriler içerebildiği için çıkmaz sokak, inşaat, yoğun trafik, kapalı alan, yasak bölge gibi nedenler oyuncuların sorun yaşamasına neden olabiliyor.’ ifadesini kullandı.
Pokemon GO’da telefondaki GPS ve internet aracılığıyla belli mesafelerde karşılaşılan hedeflerin yakalandığını anlatan Çolakoğlu, şöyle devam etti:
‘Bu oryantiringdeki hedeflere varıldığında yapılan işleme benziyor. Oyuncu, pusula, harita ve hedef açısından benziyorlar. Oryantiring ve Pokemon GO’nun ortak özelliği, size verilen haritada belirli hedeflere yürüyerek ya da koşarak ulaşmak. Hedefler belirli özelliği olan nesnelerin yanlarında bulunuyor, bu bakımından da ortak özellik taşıyorlar ancak, Pokemon GO’da aramak yerine oryantiring hedefleri aramak daha eğlenceli.’
Oyun bağımlılığı problemi
Oryantiringin bireylerin sosyalleşmesi yönünden önemli olduğuna vurgu yapan Tekin Çolakoğlu, oyun bağımlılığı problemiyle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.
Çolakoğlu, aile, eş ve arkadaşlarla zaman geçirmek, dışarı çıkmak, spor yapmak yerine uzun süreli bilgisayar başında vakit geçiren, oyun içeriğine bağlı olarak anksiyete ve saldırgan davranışlar gösteren kişinin, oyun bağımlılığından söz edilebileceğini belirtti.
Bu durumlardan kurtulmak için insanların sosyalleşmesi, doğayla iç içe olması, aktif yaşama katılması tavsiyelerinde bulunan Çolakoğlu, oryantiringin bu tercihler arasında yer alabileceğini kaydetti.