Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Peharec tez kapsamında, aralarında Türkiye, Kanada, Avustralya, Almanya, ABD, Nijerya’nın da bulunduğu 40 ülkeden 214 kişi üzerinde anket uyguladı, 8 ülkeden 10 kişiyle de yüz yüze görüştü.
Katılımcıların yüzde 88’i, cep telefonu veya dijital makineyle selfie çektiğini söylerken yüzde 19,7’si selfie çekmeyi sevdiğini, yüzde 75,7’si olumlu düşündüğünü, yüzde 4,55’i ise nefret ettiğini belirtti.
Paylaşım için en fazla kullanılan mecra Facebook olurken ankete katılanların yüzde 42’si fotoğrafta olduğundan iyi görünmeye çalıştığını, yüzde 23’ü de bazen farklı görünmek için rol yaptığını ifade etti.
Tez çalışmasının danışmanlığını yürüten Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Atabey, fotoğrafın öncesinde resim sanatında otoportre olarak karşımıza çıkan selfie’nin doğuşunun 1839’a dayandığını kaydederek, ‘Bundan yüzyıllar önce ilk özçekimi yapan Robert Cornelius, özçekimin atası olarak karşımıza çıkarken ‘selfie’ teriminin internette ilk kullanılışı ise 2004’te Flickr’da gerçekleşti. Bu tarihten 2012’ye kadar selfie kelimesinin kullanılışında yüzde 17 bin artış yaşandı ve Oxford sözlüğüne girmesiyle de resmi bir kelime halini aldı’ ifadelerini kullandı.
‘Narsisizmden çok moda akımı’
Zrinka Peharec ise tez kapsamında yaptığı anket ve görüşmelerden, selfie’nin narsisizmden çok bir moda akımı olarak algılandığı sonucunun ortaya çıktığını ifade etti. Peharec, anket sonuçlarına ilişkin şunları paylaştı:
‘Ankete katılanların yüzde 87’sini, 18-34 yaş arası, yüzde 13’ünü ise daha üst yaştakiler oluşturdu. Katılımcıların yüzde 88’i cep telefonu veya dijital makineyle selfie çektiğini söylerken yüzde 19,7’si selfie çekmeyi sevdiğini, yüzde 75,7’si olumlu düşündüğünü yüzde 4,55’i ise nefret ettiğini aktardı. Katılımcıların yüzde 7’si günde 10’dan fazla, yüzde 9,6’sı haftada 10’dan fazla, yüzde 33,84’ü ise ayda 10’dan fazla selfie çektiği yanıtını verdi. İlk selfie’ler akıllı cep telefonuyla çekiliyor. Ankete katılanların yüzde 65,8’i, ilk selfielerini akıllı cep telefonlarıyla çektiklerini söyledi. Yüzde 26,46’sı ise dijital makineleriyle çektiklerini aktardı. Günlük olarak sosyal medyada selfie paylaşanların oranı yüzde 3,55 olurken ara sıra paylaşanlar yüzde 69,54, çekip ama paylaşmayanlar ise yüzde 26,9 olarak ortaya çıktı. Selfie’nin reklam ve kurumsal iletişim aracı olarak kullanılması da tez kapsamında değerlendirildi. Selfie’nin reklam aracı olarak kullanıldığı ama etkili olmadığı sonucu çıktı. Ankete katılanların yüzde 38’i sosyal medyada selfie’lere reklam ve iletişim kampanyalarında rastladıklarını belirtirken bu kampanyaları görüp etkilenenlerin oranı ise yüzde 3’de kaldı.’