Yunuslar radara ilham verdi

Buluşlar
Alet yunusların avlayacakları balıkları belirlerken kullandıkları gibi iki vuruşlu titreşim yayarak çalışıyor. Çift ters vuruşlu radar (TWIPR), bir patlayıcının kalbindeki elektronik sesler ile çevres...
EMOJİLE

Alet yunusların avlayacakları balıkları belirlerken kullandıkları gibi iki vuruşlu titreşim yayarak çalışıyor.

Çift ters vuruşlu radar (TWIPR), bir patlayıcının kalbindeki elektronik sesler ile çevresindeki alakasız çok sayıdaki metalin verdiği sesleri birbirinden ayırabiliyor.

Yeni radar, Southampton Üniversitesi’nden Profesör Tim Leighton başkanlığında çalışan Londra Üniversitesi’nden bir grup uzman tarafından geliştirildi.

Profesör Leighton’a ilham veren şey, yunusların kabarcıklarla dolu bir suda avlarını tanımakta kullandıkları yöntemdi.

Kuvvetli sinyal

Bazı yunuslar peşinde oldukları balık sürüsünü biraraya toplanmaya mecbur etmek için kabarcıklardan bir ağ oluşturuyorlar.

Sonra da ikili sinyaller yayarak neyin kabarcık neyin balık olduğunu ayırt edebiliyorlar.

Profesör Leighton aynı tekniğin radyo dalgalarıyla denenebileceğini düşündü ve iki vuruşlu titreşim yayan bir sistem geliştirdi.

Geleneksel radarlar sadece birer vuruş yayıyor.

Bu cihazla ise iki vuruş ve ikinci vuruş, birincinin ters kutuplusu.

Dolayısıyla bir elektronik cihaza rastlarsa vuruşu pozitife çeviriyor, bu da çok güçlü bir sinyal vermesini sağlıyor.

Ekip radarı, yol kenarlarına yerleştirilen bombalara benzer devrelere sahip bir anten üzerinde denedi, çevresinde ise bir çok ilgisiz metal vardı.

Radarın antene dair sinyalleri, çevresini saran metaller için verdiği sinyallerden 100 bin kere daha güçlüydü.

Bu tür bir aletin, hem casusluk amaçlı gizli izleme cihazlarını, hem de patlayıcı düzeneklerini ortaya çıkarmakta çok faydalı olabileceği düşünülüyor.

Hatta buluşu geliştiren ekip, depremler veya çığ felaketlerinde yeraltında kalan insanların da, cep telefonlarının bu cihazla tespitiyle daha kolay bulunabileceğine dikkat çekiyor.

Prof. Leighton, “Böyle bir teknoloji, manyetik titreşimli görüntü cihazı ya da ışık arama cihazlarında, yangın uyarı sistemlerinde de uygulanabilir” diyor.

Prof. Leighton ve ekibinin ürettiği elektronik aygıt 2 santimetre büyüklüğünde ve maliyeti de yalnızca 1 sterlin.
BBC Türkçe


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107