DÜNYA’da insanların oluşturduğu atıklar her yıl katlanarak artıyor. Duyarlı bilim insanları, doğayı biraz olsun koruyabilmek için bu atıkların hiç olmazsa bir kısmını değerlendirebilmek için çözümler arıyor.
Nebraska Üniversitesi bilim insanları, geçen hafta 241. Amerika Kimya Derneği toplantısında tavuk kesimi sonrası atılan tonlarca tavuk tüylerinin değerlendirilebileceği yeni bir formül açıkladılar. Bu formüle göre, tavuk tüylerinden çok dayanıklı ve esnek bir plastik oluşturmak mümkün. Bu plastik aynı zamanda doğayla da barışık. Kullanım süresi dolduktan sonra direkt çöpe atılabiliyor ve toprağa değdiği anda çürümeye başlıyor.
Grup lideri Prof. Yiqi Yang, tavuk tüyünden yapılan plastiğe güç veren maddenin keratin olduğunu açıkladı. Prof. Yang, ileri yıllardaki çalışmalarını yine doğayla arkadaş plastik yapımına adayacaklarını, hammadde olarak bu sefer keratin maddesi içeren yün, saç, boynuz gibi diğer atıkları kullanmayı hedeflediklerini söyledi.
Doğayı kirleten plastiklerin bir şekilde engellenmediği takdirde tüm insanlığın kendi oluşturdukları bu kirlenme içerisinde yok olacağını sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes / Gazete Haberturk