Paleontologlar, etobur Velociraptor ve T. Rex’in akrabası olmasına rağmen görünümü onlardan çok farklı etobur bir tür keşfetti. Chilesaurus diegosuarezi adı verilen tür, otobur olmasının yanı sıra fiziksel özellikleriyle de akrabalarından oldukça farklı. Boynuzlı gagası ve iki parmaklı elleri bulunan C. diegosuarezi, uzun boyunlu dinozorlar gibi küçük bir kafa ve ayaklara sahip.
Dinozorun kendine özgü özellikleri, bilim insanları tarafından ‘gagalı memeli’ (ornitorenk) olarak tanımlanmasına yol açtı. Ördek gagalı ve kunduz kuyruklu dinozor, yumurta bırakan en tuhaf memelilerden biri olarak kabul ediliyor.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Şili Üniversitesi’nden Alexander Vargas, ‘teropotların (ön kolları kısa, arka bacakları uzun dinozolar) bu şekilde evrim geçirebileceğini kimse tahmin edemezdi’ ifadesini kullandı.
Birçok türün özelliğine sahip
Dinozorlarda yepyeni bir vücut yapısı ortaya koyan C. diegosuarezi, 2004 yılında Diego Suarez adındaki 7 yaşında bir çocuk tarafından bulundu. Şili Patagonyası’nın güneyinde bulunan fosiller, Jura Dönemi’ne ait 145 milyon yıllık dinozor türüne işaret etti.
Vargas, ilkel yönlerinin yanı sıra C. diegosuarezi’nin diğer türlerde bulunan gelişmiş özellikler taşıdığını belirtti. Gagası, kıvrımsız tırnakları ve yaprak şeklindeki dişleriyle diğer türlerden ayrışan C. diegosuarezi, otobur dinozorlara benzeyen kalça yapısına sahip. Geniş üç parmaklı ayakları ise dar ve dört parmaklı etobur akrabalarından farklılık gösteriyor.
Araştırmacılar, C. diegosuarezi’nin T. Rex’in sonradan ortaya çıkan otobur akrabalarından çok daha önce yaşadığına dikkat çekti. Bu bulgu, otobur dinozorların teropotlardan geldiğini ve sanılandan daha önce var olduklarını öne sürüyor.
Farklılığın kaynağı bilinmiyor
Aljazeera’nin haberine göre araştırmada yer almayan Ohio Üniversitesi’nden Lawrance Witmer, ilkel ve gelişmiş özellikleri bir arada sunan C. diegosuarezi’nin Şili, Tanzanya ve Kuzey Amerika’da aynı dönemde yaşamış olan türlere kıyasla beklenmedik derecede farklı olduğunu belirtti. The Verge sitesine yorumda bulunan Witmer, dinozorun ‘izole bir evrim geçirmiş olabileceğini’ söyledi.
Kafatası ve birçok kemiği eksik olan C. diegosuarezi hakkında ileride daha fazla fosil bulmayı amaçlayan bilim insanları, dinozorun teropotların ilkel bir türü olduğunu kabul ediyor. Etçil teropotlar ile C. diegosuarezi arasındaki bağın anlaşılması ise dinozorun nasıl bu kadar farklılaştığını ortaya çıkarmaya yardım edebilir.