Mars’a ‘uykuda’ yolculuk

Buluşlar
NASA, Mars’a yapılacak görevlerin maliyetini ciddi ölçüde azaltacak bir yöntem üzerinde çalışmaya başladı. Derin uyku olarak adlandırılan yöntemde, tıbbi yöntemler kullanılarak metabolik faaliye...
EMOJİLE

NASA, Mars’a yapılacak görevlerin maliyetini ciddi ölçüde azaltacak bir yöntem üzerinde çalışmaya başladı. Derin uyku olarak adlandırılan yöntemde, tıbbi yöntemler kullanılarak metabolik faaliyetlerin yavaşlaması ve Mars’a olan yolda mürettebatın uyuması planlanıyor.

Al Jazeera’nin haberine göre araştırmanın fikir sahiplerinden biri olan SpaceWorks Enterprises firmasından Mark Schaffer, ‘tıbbi amaçlı derin uyku yönteminin 1980’lerden bu yana tartışıldığını, 2003’ten bu yana da hastanelerde kritik hastalar için kullanıldığını’ belirtti. Toronto’da düzenlenen Uluslararası Astronomi Kongresi’nde konuşan Schaffer, ‘hipotermia durumunda kullanılan tıbbi yöntemlerin, hastaların ihtiyaçları olan tedaviyi alana kadar hayatta kalmalarını sağladığına’ dikkat çekti.

Söz konusu tedaviler ele alındığında, Mars’a 180 gün sürmesi planlanan tek yönlü gidişte mürettebatın damar içi beslenmeyle uykuya yatırılabileceği düşünülüyor. Schaffer, ‘bugüne kadar insanların tedavi amaçlı tutulduğu derin uyku halinin yedi günü aşmadığını, ancak Mars görevleri için bu sürenin 90 veya 180 günü bulabileceğini’ söyledi.

Maliyet ciddi ölçüde azalacak

Cansızlık olarak da tanımlanan derin uyku yöntemi, Mars yolculuğu için yüksek maliyetli projelerin altından kalkmaya çalışan NASA ve işbirliği yaptığı firmaların maliyetini ciddi ölçüde azaltabilir. Mürettebatın yolculuk ensasında uyuyacak olması, yemek, egzersiz, giysi ve teçhizat gibi birçok ihtiyacın gerekliliğini de azaltabilir. Böylece, Mars’a gönderilecek uzay aracının boyutu da önemli ölçüde küçülebilir.

SpaceWorks araştırmasında, gerekli olan su ve guda miktarı ele alındığı zaman ihtiyaç duyulan basınçlı alan miktarı 5 kat, ihtiyaç duyulan toplam kütle ise üç kat azaldı. SpaceWorks, 400 ton olarak hesaplanan genel yükün, derin uyku sayesinde 220 tona ineceğini tahmin ediyor.

Uzay aracının içindeki soğutma sistemlerinin yanı sıra mürettebatın uyku kabinlerinde 31.7 ile 33.9 derece vücut sıcaklığında tutulacağını belirten Schaffer, derin uykuya geçişin 6 saatte tamamlanacağını belirtti. Schaffer, “180 gün boyunca bir tenekenin içinde durmaktansa uyanıp kendinizi Mars’ta bulmak sanırım daha iyi” ifadesini kullandı.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107