Serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bıraktı ve yere inmeyi başardı. ABD’nin New Mexico eyaletindeki Roswell kenti yakınlarında, 850 bin metreküplük helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki kapsülle gökyüzüne çıkan "Korkusuz Felix", yaklaşık 38 bin 620 metre yükseklikten kendini boşluğa bıraktı.
TEK KORUYUCUSU ELBİSESİ
Ama Felix’in bu yüksekliğe çıkması ve atlayışı gerçekleştirmesi hiç kolay olmadı. Özel kapsül içinde bu yüksekliğe devasa bir helyum balonuyla çıktı. Bu balonun inceliği 0,02 mm olduğundan, rüzgarın 4-5 km’ den daha hızlı esmemesi gerekiyordu. Zaten bu nedenle atlayış planlandığı ilk tarih olan geçen Salı gerçekleşemedi. Ayrıca, Armstrong sınırı olarak bilinen 19 bin 200 metre yükseklikte basınç çok yükseldiğinden insanın kanı bile dolaştığı damarlar içerisinde kaynayabiliyor. İşte bu yüzden kapsül ve Felix’ in atlayış giysisi tümüyle buna özel tasarlandı. Felix Baumgartner’ ın komple basınç kıyafeti ve kaskı Felix’ in hayat destek sistemini oluşturdu. Balon hedef irtifanın da üstüne çıkıp 38 bin metre yüksekliği aşınca balonunun üstündeki kapak açılarak içeri ve dışarısının basıncı eşitlendi. Bu andan itibaren ise Felix’in tek koruyucusu elbisesi oldu. 2 saat 15 dakikalık tırmanış sonrası beklenen an geldiğinde nefesler tutuldu. Felix son bir kez yerküreye bakarak kendisini boşluğa bıraktı.
YÜZDE 20 İHTİMAL GERÇEKLEŞTİ
30 saniyede saatte 980 km hıza ulaştı, 40 saniyede ise bin 342 km’ye ulaşarak ses hızını geçti. Atlayış sırasında da basınç kontrol elbisesinde en ufak delik oluşursa Felix ölecekti. Feliş bir ara kontrolü yitirip 40-45 kez takla attı. Başına bir şey gelmesi, bayılması veya ana paraşütün açılmaması durumunda ise yeryüzüne altı yüz metre kala yedek paraşüt açılacaktı. Bir sağlık sorunu yaşamadan yere inme ihtimali yüzde 20’ydi. Ama korkulan olmadı. Paraşütü açıldı. Felix hedeflediği tüm rekorlarını kırdı. Büyük bir zaferin sarhoşluğu ile bütün dünyanın merakla izlediği denemesini başarıyla bitirdiği noktaya sağ salim ayak bastı.
YAŞAM TULUMU
– Bu kıyafet 38 dereceden -68 dereceye kadar sıcaklıklara dayandı.
– Yüksek irtifada başınç çok düştüğünden dekompresyon hastalığı (vurgun) yemeyi engelledi.
– 18,000 metre yüksekte Felix’ in dokuları hızla genişleyerek gaz haline geçebilir, bu duruma ebolizm (kaynama) deniyor, fakat özel kıyafet basıncı dengeleyerek, bu tarzdan bir ölümü engelledi.
– Çeşitli modifikasyonlar yapılarak hareket kabiliyeti sağlandı. Görüş açısını aynalar sağladı.
– Kıyafetin dışı yangına ve aşırı soğuğa karşı yalıtıldı.
– Kıyafetin içinde elektronik bir beyin var. Oldukça güvenilir olan bu mekanizma teknolojik kıyafeti her şartta işler halde tutuyor.
– Kıyafetin içinde soğuk ve sıcak havalandırma sistemleri vardı. Uzun olan düşüşte ılık hava Felix’ i sıcak tutarken, vizöre soğuk hava verilerek buğulanma engellendi.
– Kask ve eldivenler çevriliyor ve kilitleniyor. Böylece basınç altında kolaylıkla kullanılabildi.
– Felix’in dış dünya ile iletişimi kaskının içindeki kulaklık ve mikrofon ile sağlandı.
– Göğüs kafesi üstündeki panelde GPS sistemi, hız ölçer ve yer belirleyici sistemler bulundu.
TWITTER FELIX İLE YIKILDI
43 yaşındaki Avusturyalı paraşütçünün atlayışı sonrası sanal alem adeta yıkıldı. Atlama fotoğrafları Facebook’ta 30 bin kez paylaşıldı, 250 bin beğeni ve on binlerce yorum aldı.
Twitter’da Felix için atılan tweetler ise yüz binleri geçti. İşte o tweetlerden bazıları:
– Türkiye üzerinden geçseydi, gözüne lazer tutup düşürürlerdi.
– Felix dünyaya ikinci defa geldi.
– Burak Yılmaz’dan beri, böyle atlayış görmedim.
– Adını Felix koydum: Uzayın yolu.
– Felix de evde istenmeyen hayvan gibi her seferinde daha uzağa bırakıyorlar yine geri geliyor
– Üşüyoruz Felix Reyiz
– Felix: "15 bin metrede ezan sesi duydum"
– Adam uzaydan atlıyor, ben daha mutfağa gitmeye üşeniyorum.
Takvim