İşte Türkiye’nin İlk Bombası

Buluşlar
Makina Kimya Enstitüsü’nün (MKE) ürettiği ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk akıllı güdümlü uçak bombası, İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı’nda Türk Hava Kuvvetleri’ne...
EMOJİLE

Makina Kimya Enstitüsü’nün (MKE) ürettiği ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk akıllı güdümlü uçak bombası, İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı’nda Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F16 savaş uçağının üzerinde tanıtıldı. 1 ton ağırlığında olan ve verilen koordinat sonrası sıfır hata ile hedefi 12’den vuran ‘Akıllı hassas güdüm bombası’ terör kamplarını ve belirlenen noktaları yok etme gücüne sahip.

MKE’nin ürettiği bombayı, TÜBİTAK’a bağlı Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) akıllı hale getirdi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanması için Türkiye’nin kendi geliştirdiği ilk güdümlü uçak bombası oldu. F 4 ve F 16 savaş uçaklarına uyarlı olan bu bomba, yüklü olduğu savaş uçağının üzerinde, yerde ve havada koordinat verilerek hazırlanıyor ve GPS sistemi ile destekleniyor. Ancak olası savaş durumunda GPS’nin başka ülkeler tarafından girmemesi için gerektiğinde GPS sistemini devre dışı bırakıyor ve belirlenen koordinata ulaşabiliyor. Bağlı olduğu savaş uçağından bırakılan ‘Akıllı hassas güdüm bombası’ 25 kilometre boyunca havada verilen koordinatlarını takip ediyor ve belirlenen noktayı sıfır hata ile 12’den vuruyor.

TERÖR KAMPLARI YERLE BİR EDEBİLİR
1 ton ağırlığında olan 4 metre uzunluğundaki bomba, çok yüksek tahribat gücü içerdiği için koca bir mahalleyi bile yok edebilecek güçtü. Düştüğü yere 10 metre genişlik 3 metre derinliğinde çukur açabilen bu bomba, terörle mücadelede kullanılabilecek. Akıllı bomba, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek.

Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirten TÜBİTAK basın sözcüsü Fatih Yeşer, "TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyoruz. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek. HGK, 2000 IB MK-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan,güvenli bir şekilde görevini tamamlamalarını sağlıyor. Yani savaş uçağına yüklenen bomba, pilot tarafından 25 kilometre uzakta bile bırakılsa, bomba sıfır hata ile koordinat noktasına ulaşıyor ve hedefi tam 12’den vuruyor. "dedi.

ISIL PİL ÜRETİLİYOR
Öte yandan, TÜBİTAK SAGE, gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisini Türk Savunma Sanayisi’ne kazandırdı.Güdüm kitleri, füzeler,tapalar,akustik karıştırıcı gibi sistemlerde temel güç kaynağı olarak kullanılmakta olan ısıl pillere ilişkin yurt dışı bağımlılık TÜBİTAK SAGE’nin üretmesiyle tamamen ortadan kalktı.

 8sütun.com