Deney Yaparken İki Elini ve Gözünü Kaybetti Ama Vazgeçmedi: Özışık, Yeni Projesiyle TÜBİTAK Şenliklerinde

Buluşlar
TÜBİTAK’ta görev yapan Tuncay Özışık’ın oğlu Altuğ Özışık, geçen sene meydana gelen kazada iki elini ve sol gözünü kaybetmişti. https://onedio.com/haber/evde-deney-yapan-tubitak-uzmani-fel...
EMOJİLE

TÜBİTAK’ta görev yapan Tuncay Özışık’ın oğlu Altuğ Özışık, geçen sene meydana gelen kazada iki elini ve sol gözünü kaybetmişti.

https://onedio.com/haber/evde-deney-yapan-tubitak-uzmani-felakete-yol-acti-17-yasindaki-oglu-ellerini-ve-gozunu-kaybetti-778869

Antalya’da, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi’nde başuzman olarak görev yapan Tuncay Özışık’ın oğlu Altuğ Özışık, geçen yılki şenlikler öncesinde evlerinin balkonunda deneme roketi hazırlarken, yakıt kartuşlarını roketin atına yerleştirdiği sırada yaşanan patlamada iki elini bilek kısmından ve sol gözünü kaybetmişti.

 

Hastanedeki tedavilerinin ardından Adem Tolunay Anadolu Lisesi’ndeki eğitimine geri dönen Altuğ Özışık, bilimsel çalışmalarından vazgeçmedi.

Hastanedeki tedavilerinin ardından Adem Tolunay Anadolu Lisesi'ndeki eğitimine geri dönen Altuğ Özışık, bilimsel çalışmalarından vazgeçmedi.

Bu yıl liseyi bitiren 17 yaşındaki Altuğ Özışık, 21’incisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Şenlikleri’ne, liseden sınıf arkadaşı Mehmet Ali Uyar ile birlikte hazırladığı üç boyut teknolojisindeki 6 ayaklı örümcek robotla katıldı.

 

‘Sıfırdan modelledik, devre dizaynını kendimiz yaptık’

'Sıfırdan modelledik, devre dizaynını kendimiz yaptık'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı gökyüzü şenliklerinde ekip arkadaşlarının tanıtımını yaptığı projesini anlatan Altuğ Özışık, Adem Tolunay Anadolu Lisesi’nden bu yıl mezun olduklarını, 4 yıl boyunca aynı sınıfta okuduğu Mehmet Ali Uyar’la birlikte şenliklere bu projeyle katılmak istediklerini söyledi. Üç boyut teknolojisini anlatmak yerine daha eğlenceli bir şey yapmak istediklerini ve 6 bacaklı örümcek robotta karar kıldıklarını belirten Özışık şöyle devam etti:

“Modellemesi tamamen kendimize ait. Sıfırdan modelledik, devre dizaynını kendimiz yaptık. Kodlama kısmını özellikle Mehmet Ali arkadaşımız yaptı diyebilirim, ben birkaç noktada yardımda bulundum.”

 

‘Üç boyutlu yazıcının bu şekilde hızlı çalışabilme yeteneklerini göstermek istedik’

'Üç boyutlu yazıcının bu şekilde hızlı çalışabilme yeteneklerini göstermek istedik'

Ana parçasının bir mikroişlemci olduğunu, buna komut yükleyerek istedikleri şekilde çalışmasının sağlandığını belirten Özışık, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“6 bacakta ikişer motor bulunuyor. Bu motorların biri gövde, biri bacak kısmında. Dönme, yürüme hareketleri ve 12 yönde eğilmeyi sağlayabiliyoruz. Bu tabi önce yapılmamış bir proje değil, örnekleri internette fazlasıyla var. Biz sadece kendi sürümümüzü ortaya koyup, birkaç değişiklik ekleyerek insanlara neler yapılabileceğini göstermek istedik. Daha çok üç boyutlu yazıcıların geleceği değiştirebileceğini yani. Bu projeyi başka bir yerde üretseniz çok daha uzun süre alabilecekken biz bunu bir ayda bitirdik. Çok hızlı çalışsak iki haftada da bitirebileceğimiz bir projeydi. Üç boyutlu yazıcının bu şekilde hızlı çalışabilme yeteneklerini göstermek, kanıtlamak istedik.”

 

‘6 model ürettim, hem kendime, hem başka insanlara yarayacak’

'6 model ürettim, hem kendime, hem başka insanlara yarayacak'

Sadece bu alanda bilimsel çalışmalar yapmadığını aktaran Özışık, daha çok robotik protez alanında çalışmak istediğini belirterek, “Hem kendime, hem başka insanlara yarayacak. Bu konuda çalışmalarım var zaten, 6 model ürettim, şimdi yedinci model konusunda çalışmalarım devam ediyor. Tamamen kendi dizaynım olan bu yedinci modele uğraşıyorum şu sıralar. Yakında üretimine, prototipine geçeceğim” dedi. onedio