2005 yılında kurulan "Blue Brain Project" (Mavi Beyin Projesi) girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyor. Projeyi yürüten bilimadamları yapay beynin hayal olmadığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde yapılabileceğini söylüyor.
Çalışmalarına 2005 yılında başlayan proje başkanı Henry Markram ve ekibi Oxford’da düzenlenen bir konferansta "İnsan beyni üretmek imkansız birşey değil. Bunu 10 yıl içinde yapabilmek mümkün. Geliştirmeye çalıştığımız yapay beyin, akıl hastalarının tedavisine de yarar sağlamış olacak. Ayrıca beyin zararı gören yaklaşık 2 milyar insana da yardımcı olacak" açıklamasında bulundu.
Markham’ın modeli elektronik olarak gerçek bir beynin biyolojik davranışlarını yansıtacak. "Beynin mikrodevresini üretmeyi başardık" diye konuşan Markham, "Bundan sonra yapacağımız tek şey bu modelin ölçeğini büyütmek" diyor.
4 önce başladıkları Mavi Beyin Projesi’ni yürüten ekip başarılı olursa bilim adına büyük bir adım atılmış olacak ve ilk kez insan beyninin anlamlı fiziksel bir modeline sahip olunacak.
Bu aşamada şu soruya yanıt aranacak: "Beynin tüm işlevlerine sahip sanal bir beyin kendi düşüncelerini yaratacak yeteneğe sahip olabilecek mi?".
Bunun da "bilinç"in yaratılması anlamına geldiğine işaret eden Markham, "Tüm beyni inşa ettiğimiz zaman, eğer bilinç ortaya çıkarsa, bilinci sistematik olarak inceleme şansını elde edeceğiz" diyor.
Projeyi yürüten doktorlardan Henry Makram‘ın geliştirdiği bir yapay beyin ilk olarak robot farelere takılmış ve robot farelerde normal farelere benzer tepkiler görülmüştü.