Virüslerin Şifresini Çözeceğiz

Bilgisayar
Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi bünyesinde açılan Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Laboratuarı ile virüslerin genetik şifreleri Türkiye’de çözülecek.  Moleküler ...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi bünyesinde açılan Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Laboratuarı ile virüslerin genetik şifreleri Türkiye’de çözülecek. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Laboratuarı’nın açılışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, laboratuarda bakteri, virüs ve mantar gibi etkenlerin moleküler incelemelerinin yapılacağını söyledi.
H1N1 pandemesi döneminde laboratuarın aktif olarak çalıştığını kaydeden Ertek, "Bu çalışmalarda çok önemli bir takım sorulara cevap bulduk: Ülkemizde dolaşan virüs, hangisi? Meksika’da, Avrupa’da dolaşan virüs ile ne kadar uyumlu? Bir mutasyon var mı? Antivirallere direnç gelişmişmidir ki sanıyorum bir olguda, direnç saptanmıştı. Bu sorulara cevap bulunuyor." diye konuştu.

Yapılan aşılarla, Türkiye’de dolaşan suş (virüs tipi) arasında uyum olup olmadığının Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Laboratuarı’nda incelendiğini kaydeden Ertek, "Burada da yüzde 98’in üzerinde bir uyum söz konusuydu. Bütün bu soruların cevabını bu laboratuarlarda alabiliyoruz." dedi.

Laboratuar açılmadan önce, söz konusu bilgiler için virüsün İngiltere’deki influenza merkezine gönderildiğini hatırlatan Ertek, şöyle dedi: "Genetik analizi onlar yapıyordu. Yani, H1N1 ama bunun mutasyonu var mı, direnci var mı, bütün bunları İngiltere’deki merkez araştırıyordu. Artık bütün bu analizler burada yapılacak. Burada yapılan bir testi başka bir yerde doğrulamaya da gerek yok. Burası, genetik şifrenin çözülebildiği bir laboratuar."

ŞARBON VE TÜBERKÜLOZ BAKTERİSİNİN GENETİK HARİTASI ÇIKARTILACAK

Merkezde, tüberküloz bakterisinin de genetik analizinin yapılacağını dile getiren Ertek, toplumda kulak iltihabı, menenjit, zatürree gibi hastalıklara yol açan baktelerin hangi tipinin dolaştığı, aşı ile bunların ne kadarından korunabildiği gibi soruların cevaplarına ulaşılacağını kaydetti.

Hastane enfeksiyon etkenlerinden önemli olanların kaynaklarının da saptanacağını ifade eden Ertek, "Bunların genetik özellikleri nelerdir? Tek kaynaklı mıdır, bir çok kaynaktan mı geliyor? Tek bir bakteri midir? Bütün bunların incelemisini bu labarotuarda yapacağız." dedi.

Ertek, laboratuarda, Şarbon projesine başlandığını aktardı. Hayvanlarda görülen bir hastalık olan şarbonun, insanlara da bulaşabildiğini hatırlatan Ertek, bu bakterinin genetik haritasının çıkartılacağını söyledi. Ertek, şöyle dedi:

"Bu bakteri, bizim ülkemize nereden yayılıyor? Hangi bölgede, hangi farklı suşlar var? Bunların yayılımı nasıl? Ülke dışından mı geliyor? Laboratuar, bütün bu soruların cevabını verebilecek teknik alt yapıya sahip." Ertek, benzer bir çalışmanın, burusella için de başladığını sözlerine ekledi.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/