Türkiye’nin Oyunu Ortadoğu’da çıkacak

Bilgisayar
Necdet Çalışkan’ın haberi Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’da online oyun yayıncılığı yapan Joy Game, 624 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nu oyuna taşımak için kolları sıvad...
EMOJİLE

Necdet Çalışkan’ın haberi

Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’da online oyun yayıncılığı yapan Joy Game, 624 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nu oyuna taşımak için kolları sıvadı. İnternet üzerinden oynanan çok oyunculu oyun (MMO) pazarında 28 ülkede 12 oyun yayınladıklarını söyleyen Joy Game CEO’su Barış Özistek, “8 milyonu Türkiye’den, 1 milyonu Avrupa’dan, 3 milyonu da Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan olmak üzere toplam 12 milyon oyuncumuz var. En büyük amacımız Osmanlı tarihine dayanan bir MMO oyunu geliştirmek” dedi. Hindistan’da oyun geliştirme stüdyosu kurduklarını belirten Özistek, “Türkiye’de MMO oyunu geliştirmek için Uzakdoğu’lu bir firma ile Türkiye’de bir şirket kuracağız. Ama bu oyunlar hem çok büyük yatırım gerektiriyor hem de riskli. Tutmayınca, tutmuyor” diye konuştu. Turkcell ve Avea ile mobil oyun da geliştirdiklerini söyleyen Özistek, “Mobil oyun portalımızı 2013’te Ortadoğu’ya da taşıyacağız. Arapça mobil oyun portalı yok. Bunu yaparak, bu bölgenin App Store’u olmak istiyoruz” dedi.

‘İRAN VE ÜRDÜN BİLE DESTEKLİYOR’
Özistek, “MMO oyunlarına en çok Güney Kore’de devlet desteği veriliyor. Ancak İran ve Ürdün gibi ülkeler de devlet olarak oyun pazarına yönelik fonlar veriyor. Hatta direkt devlet olarak uluslararası fuarlara katılıyorlar” dedi. Özistek, şöyle konuştu: “Çin’in en çok oynanan ilk 5 oyunu arasındaki Cengiz Han’ı Türkiye’ye getirdik. Cengiz Han ilk kez bizimle Asya dışına çıktı. Gelecek ay bu oyunu Ortadoğu ve Afrika’ya açacağız. 50 milyon dolara geliştirilen bu oyun için 650 kişi 3 yıl boyunca çalışmış. 2.5 milyon kelime içeren Cengiz Han’ı, 4 ayda Arapça’ya çevirebildik.”

‘DEVLET, BU İŞTEN YILDA 10 MİLYON $ KAZANIYOR’
Türkiye’de MMO oyun pazarının büyüklüğünün 70 milyon dolar olduğunu ifade eden Özistek, “Diğer bir deyişle MMO oyunlarıyla yılda 70 milyon dolarlık bir dijital oyun ekipmanları satılıyor. Bunun içinde yüzde 18 KDV var. Dolayısıyla bu oyunlardan devletin de yılda 10 milyon dolarlık bir geliri söz konusu” dedi. Joy Game ile Arapça konuşan tüm ülkelerde bulunduklarını aktaran Özistek, “Arap Baharı’ndan olumlu etkilendik. Mısır’da sokağa çıkma yasağı ilan edilince, ülkedeki oyuncu sayımız birden 3 kat arttı, 200 binden 600 bine ulaştı” dedi.

Gazete Habertürk