Mars yüzeyindeki vadi ve oyukların en detaylı haritasını oluşturan bilimciler, gezegenin bir zamanlar tahmin edilenden çok daha büyük bir okyanus ve onu besleyen nehirlerle kaplı olduğu sonucuna vardı.
İlk olarak 1971’de varlığı tespit edilen vadilerin dağılım ve sırası analiz edildi ve gezegenin kuzey yarım küresinin büyük bölümünün suyla kaplı olduğu belirlendi. Vadilerin oluşturduğu ağı inceleyen bilimcilere göre, yaklaşık bir milyar yıl önce gezegenin ekvator ve güneyinde yoğunlaşan nehirlerin taşıdığı su neredeyse tüm kuzeyi kaplayan dev bir okyanusa dökülüyordu.
O zamanlar karasal iklimin hakim olduğu düşünülen gezegende düzenli yağmurlar vardı. Bilimciler, bu kadar çok su dolaşımı bulunan bir ortamın canlı organizmalar için elverişli olduğunda hemfikir.
Mars’taki yer şekillerinin haritası daha önce 1990’larda uydulardan elde edilen görüntülerden yararlanılarak elle çizilmişti. Yeni haritaysa özel geliştirilen yazılımla, son görüntülerin detaylı analizi yapılarak çıkarıldı.
Journal of Geophysical Research bülteninde yayımlanan raporda, Mars’taki vadi ağının Dünya’daki kadar karmaşık olduğu vurgulandı. Araştırma, Northern Illinois University bünyesinde gerçekleştirildi.