Japonlar, uzaya güneş enerjisi santrali kuracak, santralin üreteceği enerji lazer veya mikrodalga olarak yeryüzüne nakledilecek.
Hükümet, bu "fütürist" santralin kurulabilmesi için kolları sıvadı ve 2030′a doğru dünya yörüngesinde güneş santrali kurulmasına ilişkin projeye katılacak firma ve kurumları belirledi.
Yer’den 36 bin kilometre yüksekte kurulacak santral, güneş panellerinden oluşacak. Yeryüzünde kullanılmakta olanlara benzeyen fotovoltaik elementler, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek. Paneller yerdekinin en az 5 katı fazla elektrik üretecek.
Elektrik akımı, Yer’deki devasa bir parabolik antene lazer veya mikrodalga huzmeleri şeklinde gönderilecek.
Güneş enerjisinin temiz ve sonsuz olduğunu vurgulayan Japon yetkilileri, bu sistemin enerji ihtiyacının karşılanmasına ve sera gazlarının yol açtığı küresel ısınmayla mücadeleye katkıda bulunacağını düşünüyor. Bu muazzam bilimsel ve sınai proje, Japon Uzay Kurumu başkanlığında yürütülecek. Japonlar, bilim-kurgu kitaplarından fırlamışa benzeyen proje üzerinde 1998’den beri çalışıyor. Bu kapsamda ilkin enerjinin mikrodalga halinde aktarılabilmesi için bir deneme uydusu fırlatılacak. Ardından her biri 10 megavat gücündeki güneş panellerinin robot çalışmalarıyla uzaya yerleştirilmesinin mümkün olup olmayacağı görülecek. Daha sonra 250 megavatlık bir prototip santral yörüngeye oturtulacak. Böylece santral bütünüyle testten geçirilerek maliyet ortaya çıkacak.
Araştırmacılar, nihai olarak 1000 megavatlık sistem kurmayı tasarlıyor. Evdeki hesap çarşıya uyarsa, elektriğin kilovat başına maliyeti, bugünkünün beşte ya da altıda biri kadar olacak. Ancak bu enerjiyi kullanacak halkın ikna edilmesi şart gözüküyor, zira birkaç sene evvel yapılan kamuoyu araştırması, insanların lazer ve mikrodalga deyince endişe duyduğunu göstermiş bulunuyor.