ETİ Yanmayan Kumaş Üretecek

Bilgisayar
Dünya bor ihracatında liderliği elinde bulunduran Eti Maden‘in Bandırma tesislerinde üreteceği çinkoborat ile yanmayan kumaş, mobilya ve elektrik kabloları imal edilebilecek. Eti Maden Bandırma ...
EMOJİLE

Dünya bor ihracatında liderliği elinde bulunduran Eti Maden‘in Bandırma tesislerinde üreteceği çinkoborat ile yanmayan kumaş, mobilya ve elektrik kabloları imal edilebilecek.

Eti Maden Bandırma Bor ve Asit Fabrikası İşletme Müdürlüğü bünyesinde 4,1 milyon dolarlık yatırımla kurulan yeni tesis nisan ayında deneme üretimlerine başladı.

Yılda 8 bin ton kapasiteli tesis, zirai bor üretimi için yaptırıldı ancak borun birçok yan ürününü imal edebilecek ölçüde dizayn edildi. Tesis, zirai borun dışında borun ahşap koruyucu türevleri ile yanmaz özellikteki çinkoborat üretimi de yapacak.

Yetkililer, Türkiye’de ilk olan fabrikada borun antiseptik özellikteki yan ürününün de üretilebileceğini belirterek, "Normalde ağaçlar yüksek maliyetlerle kromla kaplanıyor. Özellikle telefon direklerinde maliyet yüksek oluyor. Yüksek basınç altında yapılan bu işlem çok pahalıya patlıyor. Bizim üreteceğimiz bor ürünü ile ağaçların ömrü uzayacak. Ahşap ürünler yıllarca korunmuş olacak. Haşereler ağaçlara zarar veremeyecek" dedi.

Tesislerde diğer önemli bir ürün olan çinkoboratın da üretileceğini dile getiren yetkililer, şunları kaydetti:

"Tesiste istediğimiz anda bu ürünü üretebileceğiz. Çinkoborat sayesinde yanmayan kumaş, mobilya ve elektrik kabloları imal edilebilecek. Özellikle elektrik tesisatlarında kabloların yanma sıcaklığı ötelenerek üst seviyelere çıkarılacak ve risk düşecek. Yanmayan kumaşlar ile tekstil sektöründe yeni bir sayfa açılacak. Yanmaz özellikteki mobilyaları daha fazla duyacağız. Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürecek. Dünya pazarını ABD, Rusya ya da Çin’e kaptırmaya hiç niyetimiz yok."

60 milyar dolarlık ihracat hedefi

Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Recep Gökdeniz de Türkiye bor ihracatının 500 milyon doları geçtiğini, 2011-2012 yılı hedefinin 1 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu söyledi.

Stratejik bir ürün olan bor cevherinin sanayide 350’den fazla alanda kullanıldığını dile getiren Gökdeniz, Türkiye’de yapılan Ar-Ge çalışmaları ile borun yan ürünlerinin üretilmeye başlandığını, bunun ihracatı olumlu etkileyeceğini bildirdi.

Gökdeniz, dünya bor rezervinin yüzde 70’ine sahip Türkiye’nin ihracatta 60 milyar doları yakalayabileceğini vurgulayarak, "Dünyanın bu ürüne talebi giderek artıyor. Yeni yatırımlar bor üzerine yapılıyor. Bu konuda Türkiye, yıldızı parlayan bir ülke olarak dünyanın dikkatini çekiyor" dedi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/