Hatırlayanlar bilir, geçtiğimiz aylarda Çinliler süper bilgisayarlar listesinin liderliğini Tianhe-1A ile ele geçirmişlerdi. Tianhe-1A, 2.6 Petaflops ile anında birinci sıraya yükselmişti.
Bugün bu listedeki sıralama yine değişti. Riken Kobe enstitüsünde kurulu olan K Computer, 8 Petaflops işlem hızı ile dünyanın en güçlü süper bilgisayarı unvanını aldı.
K Computer, Tianhe-1A’nın dışında, Amerika Birleşik Devletleri’nin enerji bakanlığında duran Jaguar (1.75 Petaflops), Çinli Nebulae (1.27 Petaflops) ve Tokyo Teknoloji Enstitiüsünde duran Tsubame 2.0 (1.19 petaflops) adlı süper bilgisayarlara da ciddi bir fark attı.
Süper bilgisayarlar listesi son yıllarda epey hızlı değişiyor. 2008 yılında Los Alamos National Laboratory’nin Roadrunner adlı sistemi ilk kez Petaflops sınırını geçmişti.
Günümüze baktığımızda, Petaflops sınırını geçen on adet süper bilgisayar görüyoruz. Roadrunner’ın, 3 yıl içinde 10. sıraya düşmesi süper bilgisayarların inanılmaz bir hızla geliştiğinin en güzel kanıtı.
Top 500 listesinde yer alan süper bilgisayarlar genelde bilimsel araştırmalarda (75 adet) kullanılıyor. İkinci sırada finans uygulamaları yer alıyor (36 adet). Hizmet alanı (33 adet), internet (23 adet) ve askeri amaçlar (20 adet) da diğer kullanım alanlarını oluşturuyor.
Listeye baktığımızda, IBM %42’lik oranla en çok yer alan marka. Ülkelere baktığımızda ise Top 500 listesinde ABD’nin 256, Çin’in 62, Almanya’nın 30, İngiltere’nin 27, Japonya’nın 26 ve Fransa’nın 25 adet süper bilgisayara sahip olduğu görülüyor.
ShiftDelete.Net