Amerikalı astronomlar, NASA‘nın Fermi gama ışını uzay teleskobuyla yapılan ölçümlerin, Albert Einstein‘ın uzay-zaman yapısı konusundaki teorisinin hala geçerli olduğunu ortaya koyduğunu belirttiler.
Uzay teleskobunun ilk yılında yaptıkları gözlemleri Nature dergisinde yayımladıkları makalede anlatan bilim adamları, uzayın en uzak noktalarının üstün çözünürlük ve hassasiyetiyle haritasını çıkaran Fermi‘nin bu süre zarfında ışığın en yüksek enerjiye sahip biçimi olan binden fazla somut gama ışını kaynağı belirlediğini kaydettiler.
Evren şimdiki yaşının ortalarında iken bir yıldızın patlamasından doğan değişik enerjilere ve dalga boylarına sahip gama ışınları arasındaki hızı ölçen bilim adamları, 7,3 milyar ışık yılı seyahatten sonra bu ışınların hepsinin de Fermi uzay teleskobunun tespit cihazlarına saniyenin onda dokuzu sürede geldiklerini belirlediler.
206 astronomun ortak çalışmasında, gama ışınlarının hızının ölçmenin modern fiziğin ilkelerini test için hala en önemli saptamalardan birisi olduğu belirtilerek, bu ölçümlerin Einstein‘ın 1905’te açıkladığı görelilik teorisinin, "ışık hızı sabittir ve rengi, enerjisi, yönü veya sizin nasıl hareket ettiğinizden bağımsızdır" ilkesini doğrular nitelikte olduğu kaydedildi.
Stanford Üniversitesinden Peter F. Michelson, çalışmanın, Einstein’ın hala haklı olduğunu doğruladığına ve şiddetli enerjinin ışık hızında değişikliğe yol açacağını öne süren yeni görelilik teorilerini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.