Tıbbın her insanın DNA‘sına göre ayrı ayrı tasarlandığı, ilaçların karşıt tepki ve yan etki göstermediği bir dünya hayal edin. Amerikan IBM şirketi, mikroelektronik, fizik ve biyolojiyi bir araya getirerek, geleceği biraz daha yakına getiriyor.
IBM araştırma geliştirme bölümünün projesi "DNA transistörü", herkesi eşsiz kılan özel protein kombinasyonu olan bireysel DNA dizilimini okuyarak kişiye özel tıp konusunda ilerleme sağlamayı amaçlıyor.
Tamamlanma aşamasında olan teknoloji konusunda birikimlerini dünya ile paylaşmak isteyen IBM’in açıklamasına göre, "barkod okuyucusu" adı da verilen cihaz, bir silikon mikroçipin içinde "nanopore" denilen 3 nanometre genişliğinde bir yuvaya sahip bulunuyor. Bu delikçiğe bir saç teli sokulduğunda içindeki bir sensör DNA’yı okuyarak, kendine has özelliğini belirliyor.
IBM ar-ge bölümünden Gustavo Stolovitzky, DNA‘yı hızlı, ucuz ve geniş çaplı okuyabilecek teknolojilerin biyo-medikal araştırma ve kişiye özel tıp sahalarında devrim yaratabileceğini belirterek, bu teknolojinin özellikle karşıt tepki ve yan etki riskini ortadan kaldıracağını ve hastaların tedavi kalitesini arttıracağını kaydetti.
IBM şirketi, bu alandaki araştırma ve deneyimlerini, ABD’de bugün başlayacak Tıbbi Buluşlar Kongresi’nde kamuoyuna sunacak.