Okul Gibi Müze

Doğal Yaşam
”İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”, 24 Mayıs 2008 tarihinde Gülhane Parkı Has Ahırlar binasında açıldı. Başbakan tarafından açılışı gerçekleştirilen, kendi türünde dünyada bir ilk ol...
EMOJİLE

”İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”, 24 Mayıs 2008 tarihinde Gülhane Parkı Has Ahırlar binasında açıldı. Başbakan tarafından açılışı gerçekleştirilen, kendi türünde dünyada bir ilk olan müze Frankfurt Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in katkılarıyla hazırlandı.

Fuat Sezgin ilimler tarihinde İslam’ın izini süren bir seyyah. Dünyanın en önemli bilimler tarihi uzmanlarından. Sezgin’in ilimler tarihindeki seyri 1942 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Arap Filolojisi öğrencisiyken başlar. Dünyanın en büyük oryantalistlerinden biri kabul edilen hocası Helmut Ritter’in Müslümanlar’da da büyük matematikçiler ve Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde alimler olduğunu söylemesiyle kendisini büyük bir serüvenin içinde bulur. 27 dili çok iyi bilen Fuat Sezgin 1960’ta 27 Mayıs askeri darbesinde 147’likler listesine girerek üniversiteden atılır. Daha o yıllarda İslam ilimlerinin tarihini yazmayı kafasına koyduğundan Türkiye’den fazla uzaklaşmamak için Almanya’ya J.W.Goethe Üniversitesi’ne gider ve çalışmalarına burada devam eder. Yakında 14.cildi çıkacak olan İslam Bilimler Tarihi adlı kitabı yazmaya başlar. 1982 yılında çalıştığı üniversiteye bağlı olarak Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü kurar. 1983 yılında ise aynı enstitünün çatısı altında İslam kültür çevresinin bilimler tarihine katkılarını somut olarak göstermek amacıyla bir müze oluşturur.

İstanbul Gülhane’de açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Hoca’nın Almanya’daki Enstitüde kurduğu müzenin bir örneği. Yani Sezgin’in 1954 yılında Türkiye’de İslam Bilim ve Medeniyet Tarihi alanına yönelmesiyle başlayan Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde devam eden serüveninde oluşan birikimin ürünü. Müzenin amacı İslam dünyasının bilime katkılarını somut olarak göstermek ve konuyu Türkiye ve dünyadaki Müslümanların gündemine taşımak. Hocanın bu alanda hazırladığı beş ciltlik “İslâm’da Bilim ve Teknoloji” adlı eser de 2007 yılında Türkçeye çevrilmişti.

Fuat Sezgin, kendisiyle yapılan bir söyleşide (www.medeniyetmektebi.org adresinde yayınlanan 25.05.2008 tarihli söyleşi – burada ayrıca hocanın iki konuşmasının Türkçe metinleri de bulunabilir) kurulan müzeyle ilgili düşünceleri sorulduğunda Müslümanların ilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmediklerinden dolayı bugün Avrupa karşısında aşağılık duygusu içinde olduklarını söyleyerek kurulan müzenin onlarda bu anlamda yapıcı bir gelişme sağlayacağını temenni ediyor. Sezgin’in konuşmalarında özetlediği şekliyle Müslümanların bilim tarihindeki seyri kısaca şöyle:

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/