TÜBİTAK’tan Büyük Buluş

Doğal Yaşam
TÜBİTAK, kimyasal silahların etkisini tehlikesiz hale getiren yüksek temizleme gücüne sahip bir malzeme geliştirdi. ‘T-1’ adlı çok sayıda mikro kanaldan oluşan malzeme, güçlü emiş gücü say...
EMOJİLE

TÜBİTAK, kimyasal silahların etkisini tehlikesiz hale getiren yüksek temizleme gücüne sahip bir malzeme geliştirdi. ‘T-1’ adlı çok sayıda mikro kanaldan oluşan malzeme, güçlü emiş gücü sayesinde sıvı kimyasalları cilt, silah, elbise, teçhizat, araç, arazi ya da binalardan hızla emerek iç yapısına hapsediyor ve yapısını bozduğu kimyasalların tehlikeli etkilerini yok ediyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tarık Baykara, “kimyasal gazın emilerek temizlenmesi’ çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Tehlikeyi önlüyor

Kimyasal silahlardan etkilenme tehlikesi olanları ve etkilenenleri tehlikeden uzaklaştırmak için kirlenmenin temizlenmesi işlemine ‘zehiri temizleme’ (dekontaminasyon) adı verildiğini aktaran Baykara, temizlemenin ‘fiziki ajanı ortamdan uzaklaştırmak‘ ve ‘kimyasal ajanın yapısını bozup tehlikesiz hale getirmek‘ olmak üzere iki yöntemle uygulandığını ifade etti.

Temizleme tozu

Doç. Dr. Tarık Baykara, kimyasal silah saldırılarına karşı hazırlıklı olmak için kimyasalı emecek (absorbe edecek), etkisini azaltacak ve bertaraf edecek etken maddeler geliştirdiklerini bildirdi. TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü‘nde yapımı tamamlanan çalışmada, tümü yerli hammaddelerden seçilen gözenekli yapıdaki silikat esaslı çeşitli seramik hammaddelerinin emici özelliklerinden faydalanıldığını anlatan Baykara, bunlar yardımıyla çeşitli kimyasal gazları emecek T-1 temizleme tozu geliştirdiklerini belirtti.

Geliştirilen ürün, herhangi bir saldırı esnasında zehirli endüstriyel maddelerle kirlenmiş personelin, silah, elbise, teçhizat, araç, arazi ya da binanın temizlenmesini kolaylıkla sağlayacak.