Bu Sorular Cevap Bekliyor

Doğal Yaşam
İstanbul- Münevver Karabulut’u öldürmekle suçlanan Cem Garipoğlu’nun dün gece saatlerinde teslim olmasının ardından birçok soru da gündeme geldi. * Firardayken nerede kaldı? Cem Garipoğlu&...
EMOJİLE

İstanbul- Münevver Karabulut’u öldürmekle suçlanan Cem Garipoğlu’nun dün gece saatlerinde teslim olmasının ardından birçok soru da gündeme geldi.

* Firardayken nerede kaldı?

Cem Garipoğlu’nun kaçakken kaldığı, “Nerede olduğunu bilmiyorum” dediği bahçeli ev kimin ve nerede?

* Kaçışına kimler yardımcı oldu?

Cem kendi adına kayıtlı hiçbir kredi kartı kullanmadı. 197 gün boyunca para, yiyecek ve diğer yardımları nereden aldı?

* İstanbul dışına çıktı mı?

Neden sabaha kadar gözaltında kalacağını bile bile, gece yarısı polise teslim edildi? Savcıya neden teslim olmadı?

* Avukata kim telefon etti?

Avukatı 2 kez arayarak Garipoğlu’nun teslim olacağını isim vermeden söyleyen kimdi? Cem Garipoğlu’nu Bahçelievler’de avukata teslim eden kim?

* Saçlarını kim tıraş etti?

Cem tanınmamak için sakal bırakmış olabilir mi? Saç tıraşını yapan birinin olması gerekiyor.

* Cem ailesiyle nasıl haberleşti?

197 gün kaçak olarak yaşayan Cem’le ailesi arasında ilişkiyi kim ve nasıl kurdu? Cep telefonu kullanıyor muydu? Kullanıyorsa, telefon kimin üzerine kayıtlıydı?

Cem Garipoğlu: En fazla 14 yıl 6 ay cezaevinde yatacak

Cem Garipoğlu ile ilgili bir başka merak edilen konu ise ne kadar ceza alacağı. Garipoğlu’nun 18 yaşını doldurmaması ve polise teslim olması yatacağı hapis süresini düşürebilecek. Zanlı, en erken 26, en çok da 33 yaşında hapisten çıkacak.

Cem Garipoğlu‘nun cinayet sırasında yaşının 18’den küçük olması ve polise teslim edilmesi yargılama sonucu verilecek hapis cezasında indirim sağlayacak. Garipoğlu, çeşitli hükümler uygulandığında en az 8,5 yıl en çok da 14,5 yıl hapis yatacak. Soruşturma sırasında ortaya çıkacak delillere göre şekillenmekle birlikte Garipoğlu TCK’nın 82’nci maddesindeki ‘Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. Bu suç kapsamında mahkumiyet söz konusu olursa bu kez yaşla ilgili TCK’nın 31’inci maddesi devreye girecek.

Bu madde şöyle: "Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 18 yıldan 24 yıla hükmolunur." Bu durumda Garipoğlu’nun alacağı hapis cezası da en az 18 yıl, en fazla 24 yıl olacak. Zanlının polis yakalamadan teslim olması da "iyi hal" indirimini gündeme getirebilecek. Bu durumda da "iyi halli" olanların hapis cezalarının 5’te 1’inin düşürülmesini öngören TCK’nın 62’nci maddesi devreye girecek. Bu durumda 18 yıl hapis 14 yıl 4 ay, üst sınır olan 24 yıl hapis de 19 yıl 1 aya inecek. Mahkumiyet kararının Yargıtay’da kesinleşmesinin ardından da İnfaz Yasası uygulanacak. Yasaya göre hapis cezalarının 5’te 3’ü cezaevinde yatılıyor. Garipoğlu cezası alt sınırdan verilirse 8 yıl 6 ay, üst sınırdan verilirse 14 yıl 6 aysonra hapisten salıverilecek. Ağırlaştırılmış müebbet yerine müebbet hapis öngören ‘Kasten öldürmek’ suçundan yargılanması halinde ceza daha düşük olacak.