Osmanlı Okçuluğu Kaz Dağları’nda

Doğal Yaşam
Balıkesir’in Havran ilçesi Kaymakamlığı öncülüğünde ilk kez düzenlenen Kaz Dağları Okçuluk Müsabakaları uluslararası katılımla gerçekleşti. Üç gün süren müsabakalarda 5 ülkeden toplam 70 sporcu ...
EMOJİLE

Balıkesir’in Havran ilçesi Kaymakamlığı öncülüğünde ilk kez düzenlenen Kaz Dağları Okçuluk Müsabakaları uluslararası katılımla gerçekleşti. Üç gün süren müsabakalarda 5 ülkeden toplam 70 sporcu hünerlerini sergiledi. Havran Kaymakamı Fatih Genel, Kaz Dağları‘nın eteklerinde bulunan ve Osmanlı döneminde askerlerin talim alanı olarak kullandığı Hanlar adı verilen bölgede yapılan etkinliğin, Sultan 2. Mahmut döneminden bu yana doğa ortamında yapılan ilk geleneksel okçuluk turnuvası olduğunu söyledi.

Osmanlı okçuluğuna merakı ile tanınan Kaymakam Genel’in gayretleriyle düzenlenen ve panayır havasında geçen müsabakaların ilk ayağı dünyaca ünlü Kaz Dağları’nın eteklerinde yapıldı.

Havran Kaymakamı Fatih Genel’in büyük bir ustalıkla attığı oklarda hedefi 12’den vurması büyük alkış aldı. Etkinliğe katılan Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç da, Kaymakam Genel tarafından ilk defa ok atmasını öğrendi ve ilk atışında hedefi tutturdu. Hanlar Talim Alanı’ndaki yaklaşık 10 dönümlük alanda oba çadırları kurulurken, Türkiye’nin dört bir yanında geleneksel Osmanlı sanatını yaşatan ustalar kurulan stantlarda çalışmalarını tanıttı. Müsabakalar Türkiye’nin bir çok ilinden sporcuların yanı sıra İran, Macaristan, Fransa, Almanya ve Çek Cumhuriyeti‘nden sporcular katıldı.

Orman içerisinde belirlenen 20 farklı bölgeye hedef tahtaları yerleştirildi. Okçular gün boyunca çam ağaçları ile kaplı arazide farklı kategorilerde düzenlenen müsabakalarda birincilik için yarıştı. Festivale Balıkesir ve çevre illerden çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Etkinlikler kapsamında Balıkesir Kafkas Halk Oyunları ekibi, Karadeniz Halk oyunları ekibi ve Havran Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri beğeniyle izlendi. Gösterilerde Havran Kaymakamı Fatih Genel ve Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu’nun birlikte Zeybek oynaması büyük alkış aldı. Etkinliğe Macaristan’dan katılan yarışmacı Dr.Szöllösy Gabor (56) giydiği Osmanlı dönemi giysisiyle ilgi odağı oldu. Türkçe konuşan ve sempatik hareketleriyle dikkat çeken Gabor’a yarışmacıların ‘Gabor Abi’ diye seslenmesi izleyenleri şaşırttı.

‘SULTAN 2. MAHMUT’TAN SONRA İLK KEZ YAPILIYOR’

Osmanlı okçuluğu deneyimine sahip olan ve bu alanda ciddi çalışmalar yapan Kaymakam Genel, bilgi ve tecrübeleriyle yarışmacılara destek verdi. Son iki yüz yıldır böyle bir müsabakanın yapılmadığını belirten Kaymakam Genel, "Sultan 2. Mahmut döneminden beri doğa ortamında yapılan ilk geleneksel okçuluk turnuvasını düzenliyoruz. Yurt dışından ve yurt içinden bu işe gönül vererek yarışmamıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Biz, ata yadigarı bu sporun tekrar yaşatılması için bir adım attık. İnşallah bundan sonra ülkenin farklı yerlerinde de bu tür faaliyetler yapılır. Çocuklarımız ata sporumuza gönül verip yaşatır. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır." dedi.

Macar yarışmacı Dr.Szöllösy Gabor, Türkiye’de ilk kez yapılmasına rağmen organizasyonu çok iyi bulduğunu kaydetti. Yaklaşık 20 yıldır geleneksel okçulukla ilgilendiğini ifade eden Gabor, "Macaristan’da hemen her şehirde 1-2 okçuluk kulübü bulunuyor. Bizler ülkemizde bu işe çok önem veriyoruz. Türkiye’de de bu işe gönül verilmesi bizi mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Gabor, Türkçe bilmeyen diğer bir Macar sporcu olan Tibor Olah’a (48) da tercümanlık yaptı. Olah, Türkiye’yi ve Türk insanını çok sevdiğini ve özellikle halk oyunları ekiplerinin gösterilerine hayran kaldığını söyledi.

Müsabakaların üçüncü ve son gününde ise Havran ilçesinde Türk-Osmanlı atlı ve yaya okçuluk ile atlı cirit gösterisi yapıldı. Havran Şehit Stadı’nda düzenlenen gösterileri Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur ve çok sayıda vatandaş da beğeni ile izledi.