KPSS’de Telekulak Şüphesi

Doğal Yaşam
Savcılık, kural gereği soruları yüksek sesle okuyup kontrol eden komisyon üyelerinin bina dışından dinlenerek, soruların sızdırıldığı bilgisini araştırıyor. Habertürk’ten Cemal Doğan’ın ha...
EMOJİLE

Savcılık, kural gereği soruları yüksek sesle okuyup kontrol eden komisyon üyelerinin bina dışından dinlenerek, soruların sızdırıldığı bilgisini araştırıyor.

Habertürk’ten Cemal Doğan’ın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kamu Personeli Sınavı’nda (KPSS) soruların “ortam” dinlemesiyle dışarıya sızdırıldığı yolunda bilgilere ulaştı. “Telekulak” şüphesine ÖSYM’deki 6 kişilik sınav komisyonu üyelerinin ifadesini alan polisin ulaştığı bilgi yol açtı. KPSS’nin eğitim bilimleri testinden sadece şekilli soruların sızmaması üzerine savcılık konuyu araştırdı. ÖSYM’deki yüksek güvenlikli Test Geliştirme ve Araştırma Merkezi’nden soruların nasıl ve kim tarafından sızdırıldığını araştıran savcılık,merkeze gönderdikleri uzman polisler sayesinde, ilk olarak soruların hazırlanma yöntemini araştırdı.

Buna göre, ÖSYM Test Geliştirme ve Araştırma Merkezi’nde her sınav öncesi, sorularda hata olup olmadığı okuma yöntemiyle tespit ediliyordu. Eğitimbilimleri sınavında da 120 sorudan 117’si bu yöntemle okundu. Ancak şekil içeren 19-21 ve 41’inci sorular şekilli olduğundan okunmadı. Polise göre, sözle ifadesi mümkün olmadığı için bu sorular kitapçık üzerinden doğrulandı.

‘TELEKULAK’ ŞÜPHESİ

Kurul üyelerinin kendi aralarında yüksek sesle okudukları 117 sorunun dışarı sızması, şekil sorusu olduğu için okunmayan 3 sorunun sızmaması polisin odanın dinlenmiş olduğu şüphesi üzerinde durmasına yol açtı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın da hempolise hemde savcılığa bu şüphesini dile getirdiği öne sürüldü. Soruların kontrol edildiği odanın, binanın üçüncü katında ve yola baktığını göz önüne alan polisin savcılığa, “teknik cihazlarla ya da odaya yerleştirilebilecek basit bir dinleme cihazı ile okunan soruların kolaylıkla kayda alınmasınım ümkün olduğu” bilgisi verdiği öğrenildi. Savcılık soruların dinleme yoluyla sızdığı iddiasına ilişkin inceleme yapıldığını doğruladı. Öte yandan MİT’in yılbaşında ÖSYM’ye “telekulak” brifingi verdiği belirtildi. Teşkilat görevlilerinin Test Geliştirme ve Araştırma Merkezi çalışanlarına usulsüz dinlemeler için ne gibi önlemler alabilecekleri konusunda bilgi verdikleri öğrenildi.