Türkçe Yok Ama ‘Cool Basty’ Var

Doğal Yaşam
Karadeniz kolbastısını caz ile harmanladılar. Yetmedi bir de sahnede oynadılar. ‘Gürcistan’ın Beatles’ı’ olarak bilinen The Shin grubu, kolbastı ile Trabzon’da bir düğünd...
EMOJİLE

Karadeniz kolbastısını caz ile harmanladılar. Yetmedi bir de sahnede oynadılar. ‘Gürcistan’ın Beatles’ı’ olarak bilinen The Shin grubu, kolbastı ile Trabzon’da bir düğünde tanıştı. Öyle sevdiler ki bu türküyü, Cool Basty adıyla albüme koydular

Sahnede Gürcü-Kafkas melodileriyle çalınan Karadeniz’in meşhur kolbastısı. Bildiğimiz kolbastıyı daha naif çalıp üstelik sözlerini Gürcüce söylüyorlar. Sonra aralarında sakin sakin perküsyon çalan genç, aniden yerinden kalkıp kolbastı oynamaya başlıyor. Bir Karadenizli ile yarışır, o derece iyi dans ediyor. Sonra yine bir Karadeniz türküsü daha Cilveloy’u söylemeye başlıyorlar.

Onlar The Shin grubu. Ta Almanya’dan kalkıp İstanbul’a geldiler ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda geçen çarşamba günü Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin melodileriyle dinlenyenleri mest ettiler. Aslen Gürcü olan grup üyeleri, Gürcistan’da çok meşhurlar, yaşadıkları Almanya’da ise geçen yıl düzenlenen World Music Contest’in (Dünya Müzik Yarışması) birincisi olmuşlar. Gürcistan’da okul yıllarında tanışarak The Shin’i kuran Zaza Miminoshvili, Zurab J. Gagnidze ve Mamuka Gaganidze, son albümleri Black Sea Fire-Karadeniz Ateşi ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin müziklerini bir araya topladı. Albümlerinde Cool Basty yani kolbastı da var. The Shin’in gitaristi ve grup sözcüsü Zaza Miminoshvili, dünya melodilerini bir araya getirip onları geniş kitlelere tanıtmak istediklerini söylüyorlar. Grup bunu yaparken müziğini cazla harmanlıyor.

FUAT SAKA İLE ÇALIŞTIK

Müzik geçmişleri 20 yıl evveline dayanan The Shin üyelerinin Almanya’da yaşama nedeni  tamamen ekonomik. Ayrıntıları Miminoshvili şöyle anlatıyor: “Gürcistan’da uzun yıllar tiyatroda müzik yaptık, pek çok projeye dahil olduk. Savaş nedeniyle pek çok sanatçı, bilim insanı ABD, Avustralya, Avrupa’ya hayallerini gerçekleştirmeye gitti. Biz Almanya’yı seçtik, çünkü oradaki bir yapımcıdan çalışmak için teklif almıştık. Almanya’da Türkler ile tanıştık, Fuat Saka’yı tanıdık. Saka’nın Lazutlar albümlerinde kendisiyle çalıştık.”

GÜRCİSTAN’IN BEATLES’I

The Shin’in Türkçe anlamı eve dönmek veya evde olma hissi. Memleket hasreti onlara bu ismi aldırmış. The Shin’e her ne kadar “Gürcistan’ın Beatles”ı denilse de Miminoshvili “Ohhh Beatles, bu  iltifat bize çok fazla” yorumunu yapıyor. Gürcistan’ın Beatles’ının son albümleri Karadeniz Ateşi’nde Temel: Walkin and smoking in NYC adlı bir şarkı var ki bu şarkıdaki Temel, bizim Karadenizli Temel. Miminoshvili “Şarkıda Temel küçük bir yerden koca New York’a gidiyor Karadeniz ateşini yakıyor. Temeli çok seviyoruz, ayrıca imkansız şeyleri bir araya getirmeyi seviyoruz. Çelişkileri buluşturmak grubumuzun felsefesi” diyor. 

Türküyü düğünde, dansçıyı konserde buldular

SON albümlerine koyarak kolbastıyı Avrupa’ya tanıtan Zaza Miminoshvili ve arkadaşları bu eğlenceli şarkıyla şans eseri tanışmış: “2007’de bir arkadaşımız bizi Trabzon’da bir düğüne davet etmişti. Gittik. Düğünde gelinin erkek kardeşi vardı. Birdenbire sahneye çıktı ve komik komik oynamaya başladı. Çok beğendik, meğer kolbastıymış. O güne kadar Gürcistan’da da horoni denilen horonu biliyordum. Kolbastıyı ilk kez Trabzon’da dinledim. Bayıldık ve Karadeniz Ateşi albümümüze koyduk.”

Grup kolbastı çalarken Aleksander Chumburidze sahneye çıkıyor ve tıpkı bir Karadenizli gibi kolbastı oynuyor. Chumburidze, grubun 2009’da Tiflis’te verdiği konserde dinleyiciler arasındayken kendisini sahneye atmış, atış o atış. Chumburidze, şimdi grubun bir parçası.

İnci Döndaş/ Star