Sualtının İyileştirici Dünyasında Engele Yer Yok

Doğal Yaşam
Röportaj: Arzu ERDOĞRAL Gençler ama hayatın ve sorumlulukların farkındalar… Engellilerle dalışlar yaparak onların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Kaptan Cousteau’dan ilham aldılar ve Ulud...
EMOJİLE

Röportaj: Arzu ERDOĞRAL

Gençler ama hayatın ve sorumlulukların farkındalar… Engellilerle dalışlar yaparak onların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Kaptan Cousteau’dan ilham aldılar ve Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu (USAT) gençleri olarak, onların suyun iyileştirici özelliğinden faydalanması için bir ilke imza attılar. Bu gençleri tanımak ve sizlere de tanıtmak istedik. Dalmak Özgürlüktür Projesi”nin koordinatörü Barış Kobazi bizlere USAT’ın amacını ve hedeflerini anlattı.

Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu (USAT) ne zaman ve hangi amaçla kuruldu. Hedefleriniz nedir?
Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu 1994 yılında dalış sporuna gönül vermiş 20 öğrenci tarafından kuruldu. Topluluğun kuruluş amacı öğrencileri tek bir payda olan dalış sporunun çatısı altında birleştirerek, gerek yapılan projeler ile gerekse yapmış olduğu faaliyetler ile sosyalleştirmek. Böylece mezun olan öğrencilerimiz hayatlarında kendilerinden emin birer birey olmaktadırlar. 
Topluluğumuzun hedefleri arasında; başlangıç olarak Uludağ Üniversitesi bünyesinde sonra sırasıyla Bursa ve Türkiye genelindeki bireylere sualtını tanıtmak ve sevdirmektir.

‘Dalmak Özgürlüktür Projesi’ni hazırlamak fikri nasıl doğdu?
Engellilerle dalışlar yaparak onların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Kaptan Cousteau, ölümünden yıllar sonra bile sualtı gönüllülerine ilham olmaya devam etti. Cousteau engelli bireylerle yaptığı dalışlarda suyun engelliler için iyileştirici ve özgürleştirici yönünü keşfetmiştir. Türkiye HSA (Haddicapped Scuba Association) kurs direktörü Ercan Tutal’ın sonsuz destekleri ile ve “Dalmak Özgürlüktür” sloganıyla hareket eden biz Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu (USAT) gençleri, onlarca engellinin suyun iyileştirici özelliğinden faydalanmasını istedik. Böylece bir ilke imza atarak 2004 yılında başlattığımız proje ile üniversitemizdeki engelli öğrencilerin ve Bursa’daki engelli çocukların topluma daha fazla uyum sağlaması ve gelişimlerine katkı sağlaması amacıyla dalış ve yüzme etkinlikleri düzenlemeye başladık. Bu etkinlikler ile engelli bireyleri sualtının iyileştirici dünyası ile buluşturuyoruz. Aynı zamanda ülkemizin geleceği olan üniversite öğrencilerine engelli bireylerinde bu ülkede var olduğunu göstermeyi amaçlamakta, onların sosyal sorumluluklarından birini yerine getirebilmeleri için fırsat yaratmaktayız.

Engellilere yönelik yüzme ve dalış eğitimi vermek size nasıl bir duygu yaşatıyor?  
Bu duygunun tarifi olamaz bence. Hayatımda yaptığım en keyifli dalışlar diyebilirim. Çocukların yüzündeki gülümsemeyi gördüğümüz zaman ne kadar yararlı bir şey yaptığımızın farkına tekrar tekrar varıyoruz. 

Normal zamanlarında çok fazla fiziksel aktivitede bulunamayan bireylerle bir şeyler başarmaya çalışmak gerçekten ayrı bir mutluluk ve huzur sağlıyor.Biz bu projede yaklaşık 60 gönüllü olarak her hafta TED Bursa Koleji’nin havuzunda çocuklarla vakit geçirip onların topluma adaptasyonlarını sağlamaya çalışıyoruz. İsteğimiz herkesin bu sosyal sorumluluğa duyarlı olarak aynı duyguyu onlara tattırmaları.

USAT önümüzdeki günlerde farklı projelere de imza atacak mı?
Elbette imza atacak. Sonuçta topluluğumuzun amaçlarından biri bu… Geçtiğimiz senelerde yaptığımız projeler şunlardır:

• KAP (Körfez Araştırma Projesi)
• Gemlik Körfezi dibinin her sene temizlenmesi
• USAT Dalış platformu
• DBK(Denizlerimizi Boğulmaktan Kurtaralım)

• Gemlik Körfezi’ndeki ve Kapıdağ Yarımadası’ndaki Alglerin
       mevsimsel incelenmesi
• Orhangazi Belediyesi ile işbirliği çerçevesinde İznik Gölü kirliliğinin izlenmesi
• Küçük Kumla Belediyesi Deşarj’ının belirli aralıklarla incelenmesi
• USAT Sualtı Günleri (2003-2004-2005-2006-2007-2008-2009)
• SBT 2003 (Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısı)
• Dalmak Özgürlüktür (2004-2005-2006-2007-2008-2009)
• Mavi Umutlar (Kimsesiz Çocuklara Yüzme ve Dalış Eğitimi-2006)
• Hayalet Avcılık (Gemlik Körfezinin kaybolan balıkçı ağlarından temizlenmesi
• USAT Alarga ( Üyeler ve mezun USAT’lıların buluşması)

Bu yıl (2010-2011 döneminde) yapacağımız projeler;
• USAT Sualtı Günleri 9
• USAT Dalış Platformu
• Dalmak Özgürlüktür 2010 
• USAT Alarga 2010 ( Üyeler ve mezun USAT’lıların buluşması)
• ÜNİSAT (Üniversite Sualtı Toplulukları ile aynı platformda etkinlik)
• Uludağ Göller Bölgesinde sualtı araştırması ve irtifa dalışları.
• Bursa’daki liselerde üniversite ve dalış sporunu tanıtım çalışmaları.
• Dalmak Özgürlüktür’11 uluslararası.

Alt yapısı devam eden projeler; Mudanya Yapay Resif Projesi.

Genç yaşta sosyal projeler üreten bir birey olarak okul hayatınız da devam ediyor. Sizin yaşınızdaki gençlere ne tavsiye edersiniz? 
Okudukları üniversitede olabildiğince sosyal topluluklara katılmaları, bu tarz projelerde görev almaları… Hayatlarında birçok şeyi yapabilecekleri yer üniversite toplulukları çünkü. 

Biz projelerimizi 1 sene öncesinden planlıyoruz ve 1 sene boyunca toplantılar düzenleyerek öğrencilerinde topluluk önünde konuşmalarını sağlıyoruz. Fikirlerini özgürce paylaşmalarına ön ayak oluyoruz.

‘Dalmak Özgürlüktür Projesi” kapsamında gerçekleştirilen kurslara katılmanın şartları nedir?
Katılmanın şartı yok aslında herkes katılabiliyor. Proje boyunca bazı çocuklar dalamıyor sadece yüzüyorlar. Dolayısıyla dalgıç olma şartı da yok. Sadece iyi yüzme bilmek yetiyor. Daha fazla detaylı bilgi almak isteyenler  www.dalmakozgurluktur.org adresinden bizlere ulaşabilrler.