Takılar Artık Mesaj Veriyor

Doğal Yaşam
Kezban Karagöz’ün yazısı  Takı tasarımında yenilik rüzgârları esiyor. Takılar artık bir gösteriş sembolü olmaktan ziyade bir mesaj aracı, bir hikâye anlatıcı. Hayata dair d...
EMOJİLE

Kezban Karagöz’ün yazısı 

Takı tasarımında yenilik rüzgârları esiyor. Takılar artık bir gösteriş sembolü olmaktan ziyade bir mesaj aracı, bir hikâye anlatıcı. Hayata dair duruşunuzu, duygularınızı, inançlarınızı özetleyen ya da kendi hikâyesini anlatan yeni nesil takılar vitrinlerin yeni konukları.

 

Takılar son yıllarda sadece giyim kuşamımızı tamamlayan bir süs aracı olmaktan çıkıp aksine tarzımızı belirleyen aksesuarlar olmaya başladı. Artık moda olmanın demode olduğu günlerdeyiz. Modanın geçiciliği stilin zamansızlığına tercih ediliyor. Takı tasarımları da sadece göze değil, kalbe hitap etmek için yarışıyor. Değerli mücevherleri, altın, gümüş gibi değerli maddeleri güzel bir forma sokmanın, göz alıcı biçimlerde sunmanın ötesine geçti takı tasarımı. Anlamlı, felsefesi ve hikâyesi olan, maddi değerinin ötesine geçen kalıcı değerler üreten takılar var gündemde. Bazen beklenmedik sadelikte sunuluyorlar fakat bu sadelik değerinden bir şey kaybettirmiyor onlara. Bazen de sıra dışı bir işçilik, bir öyküyle birleşip değerine değer katıyor. Kimi zaman takılarla yepyeni semboller tanıyoruz. Tek tek anlamlarını okuyup yeni bir dağarcık ediniyoruz.

 

SÖZCÜKLERDEN TAKILARA

 

1990’lı yıllarda harflerin kullanıldığı takılar, isim bileklikler ve kolyeler olarak oldukça popülerdi. Son yıllarda yine gündemde. Kimi zaman bir renk ismi, kimi zaman bir duyguya atıfta bulunan kelimeler kullanılıyor. İsim yazılan takılarda eskiye nazaran fontlar daha estetik. Doğum günü veya özel günlerin en çok rağbet edilen hediyelerinden biri isim yazan altın takılar. Sözcüklerden de sevgiyi temsil edenler favori.

 

SİMGENİ SEÇ, TAKINI AL

 

Simgeler takı tasarımcılarının yeni ilhamı. Bu sezon büyük metaller ya da renkli taşlar modası mı var? Önemli değil. Tasarımcılar anlamı olan simgelere odaklanıyor. Size de herhangi bir aksesuardan çok daha fazlasını üzerinizde taşıma imkânı sunuyor.

 

Ayda Kebudi’nin sonsuzluk simgeli yüzük ve diğer tasarımları, Milka Karaağaç’ın gökyüzünü simgeleyen Eter koleksiyonu, Erdem Akan’ın klişelere gönderme yapan minimalist takıları, Zeynep Gürman’ın ‘s’ harfine bambaşka bir anlam katan Sır koleksiyonu, simgesel takıların en güzel örneklerinden. Siz hangi simgeyi seçerseniz, hangi simgeyi severseniz…

 

ÖZLEM TUNA’NIN MOZAİK MÜCEVHERLERİ İLE TARİHE YOLCULUK

 

Kapalıçarşı’da bir zanaatçı gibi çalışan Özlem Tuna hem tasarımlarına anlam katıyor hem de bize özgü zanaatları hayatımıza kazandırıyor. Uzun yıllar Kapalıçarşı ustalarıyla çalışan Tuna, Nuruosmaniye’deki dükkanında yarımadanın tarihini takılarla anlatıyor. Lale Devri adını verdiği takılar Özlem Tuna’ya özgü lale motifleriyle Lale Devri’nin sanata, toplumsal hayata getirdiği değerleri anlatıyor. Bir diğer koleksiyon Arzu-Keş, Farsçada "yürekten isteyen" anlamına geliyor. Arzu-Keş’in de bir anlamı var tabii, mikro mozaiklerden yapılan bu koleksiyonun yapımı meşakkatli ve çok sabır istiyor, yürekten ve aşkla istemeden yapılabilecek bir iş değil. Koleksiyon ismini yapılışından alıyor. Özlem Tuna koleksiyondaki takılara; Neşvebahş (keyif ve neşe veren), Neşvemavi (mavi keyif) gibi isimler vermiş.

 

KANUNİ VE HÜRREM SULTAN’A AH MİNEL AŞK

 

Goldaş, gümüş ve altın kaplama metallerden hikâyesi olan takılar sunuyor. Ah Minel Aşk koleksiyonu bunlardan biri. "Aşktan ah çekmek" anlamına gelen ‘Ah minel aşk’, yeni bir hat istif ile yorumlanmış. Yazının ilk harfi "elif" bir hançere, ikinci harfi "ha" ise ağlayan iki göze benzetilmiş. Koleksiyonda; yüzük, kolye, bileklik ve kol düğmesi bulunuyor.

 

Goldaş’ın bir diğer koleksiyonu yine hikâye dolu. Osmanlı tarihinde önemli rol oynayan, imparatorluğun en güçlü kadınlarından Hürrem Sultan’ın, Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı aşk mektuplarından günümüze ulaşanları tek tek inceleyen marka bu mektuplardan birinde, Hürrem Sultan, ‘Canımın paresi sultanım" sözcüğünü seçiyor. ‘Canımın paresi sultanım’ sözcüğünü Arapça harflerle yazan marka; bunu kolye, bileklik, yüzük, küpeden oluşan bir koleksiyona dönüştürerek zamansız takılara imza atıyor.

 

Takı severler seçim yaparken sadece en güzel taşa, en güzel biçime takılmıyor, takıların ilhamı olan hikayeleri de dinliyor. Böylece anlamı olan takılar vitrinlerdeki yerini giderek sağlamlaştırıyor.

 

Zaman