Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin verilerine göre, Afrika fillerin sayısında azalma var. 2006 yılında 550 bin olan fil sayısı, 2013’te 470 bine indi.
En büyük düşüş Doğu Afrika’da gözleniyor. Bu bölgedeki Afrika fillerinin sayısı 150 binden 100 bin civarına geriledi.
İzinsiz avlanan fillerin sayısı, doğal yenilenme oranlarından yüksek.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) görevlilerinden Carlos Drews BBC’ye yaptığı açıklamada, Boko Haram ve Eş Şebab gibi örgütlerin çoğu Çin ve Tayland’a yapılan fildişi ticaretinden maddi gelir elde ettiğini söyledi.
Suçlanan Çin de konferansta
BBC Türkçe’ye göre Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin verilerini sunduğu, Afrika fillerinin korunması amacıyla Botswana’da düzenlenen konferansa; Avrupa, Afrika ve Asya’dan 20’ye yakın ülke katılıyor.
Kaçak fil avını ve fildişi satışını teşvik etmekle suçlanan Çin de, katılımcı ülkeler arasında.
Fransız Haber Ajansı, fildişinin izinsiz avlanan kişilerden kilosu 100 dolara alındığını ve Çin’de kilosu 2100 dolara satıldığını bildirdi.
Afrika filleri üzerine çalışmalarıyla bilinen Julian Blanc da, kıtada izinsiz fil avcılığı ile yoksulluk arasında doğrudan ilişki olduğunu belirtiyor ve “Çocuk ölümlerinin ve yoksulluğun yüksek düzeyde olduğu bölgelerde izinsiz fil avının en yüksek düzeyde olduğunu saptadık. Dolayısıyla yoksulluğa çare bulunması, fillerin korunmasında önemli unsurlardan biri olacak.” diyor.