Bahçeleri Egzotik Bitkiler Sardı

Çevre
Süslemelerde gül, sedir ve erik ağaçlarının yanı sıra begonvil, japon kurt bağrı, oya ağacı kullanılıyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte her taraf yemyeşil oldu. Ancak nüfus artışı ve hızlı kentleş...
EMOJİLE

Süslemelerde gül, sedir ve erik ağaçlarının yanı sıra begonvil, japon kurt bağrı, oya ağacı kullanılıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte her taraf yemyeşil oldu. Ancak nüfus artışı ve hızlı kentleşme nedeniyle yeşille buluşamayanlar, çözümü bahçe ve balkonlarını egzotik bitkilerle süslemekte buluyor.

Begonvil, bodur pittosporum, taflan, oya ağacı, kırmızı yapraklı süs eriği, yayılıcı ardıç, mor salkım, Japon kurtbağrı ve top akasya bu egzotik çiçeklerden bazıları.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Acar’ın yaptığı araştırma, kendini doğanın kucağında hissetmek isteyen insanların egzotik bitkilere eğilimini ortaya koyuyor.

10 yılın altındaki bahçelerde daha çok süslü bitkiler, 50 yılın üzerindeki konutlarda ise daha çok meyve ağaçları kullanılıyor. Park ve bahçelerin vazgeçilmezinin mazılar, konut bahçelerinin ise bodur mavi ladin olduğuna işaret eden Acar,

"Günümüzde kentleşmenin bir sonucu olarak doğadan kopan insan, evlerinin bir köşesinde, balkon, teras ya da bahçelerinde yeşile ve rengârenk açan çiçeklere mutlaka yer açıyor. Böylece yaşadıkları mekânda kendi doğasını oluşturuyor." diyor.

Trabzon’da yaptıkları çalışmayı örnek gösteren Acar, konut ve site bahçelerinden oluşan toplam 125 yerdeki incelemelerinde 232 adet bitki türüne rastladıklarını belirtiyor.

Süslemede en çok tercih edilen bitki türleri arasında yüzde 82’yi gül, 46’yı sedir ve 45’i erik oluşturuyor.

Acar, son yıllarda ülkemizdeki kentsel alanlarda bitki çeşitliliğinin arttığını vurgulayarak

"Belediyelerin park ve bahçeler için kullandığı bitki türlerindeki artışın yanı sıra konut bahçelerinde kullanılan doğal ve egzotik bitki türleri de bu çeşitliliğin çoğalmasına yol açıyor." şeklinde konuşuyor.

Acar, bu durumu, insanların çevrelerinde görmeye alışık oldukları bitki türlerine değil de daha önce görmedikleri bitki türlerine sahip olma eğilimi olarak açıklıyor.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/