Himalaya Buzulları Yok Oluyor

Çevre
Japon araştırmacılar, Himalaya’nın buzullarından üçünün son 40 yılda önemli ölçüde eridiğine dikkat çekerken, ikisinin tamamen yok olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca araştırma yapılan iki buzulu...
EMOJİLE

Japon araştırmacılar, Himalaya’nın buzullarından üçünün son 40 yılda önemli ölçüde eridiğine dikkat çekerken, ikisinin tamamen yok olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca araştırma yapılan iki buzulun da erimesinin hızlandığı ortaya çıktı.

Japon araştırmacılar, Himalaya’nın üç buzulunun son 40 yılda küresel ısınma dolayısı ile önemli ölçüde eridiğini bildirdi. Ayrıca düşük yükseklik ve nemli bölgelerdeki iki buzulun da tamamen yok olabileceğini belirtti. Küresel konumlama sistemi ve simülasyon örnekleri kullanılarak, merkezi Nepal’deki Yala ve ülkenin doğusundaki AX010 buzullarının 1970 ve 80’lerle kıyaslandığında son 10 yıldaki esrimesinin hızlandığı belirlendi.

Japonya’nın Nagoya Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Koji Fujita, 2000’lerde Yala’nın yıllık yaklaşık 0.8 metre, AX010’nın ise 0.81 metre eridiğini kaydetti. Bu rakamların 1970 ile 1990 arasında ise yıllık 0.68 ve 0.72 metre olduğunu vurguladı. Fujita, "Yala ve AX buzulunun bulunduğu bölge önemli derecede ısınma gösterdi. Bundan dolayı erime hızı arttı." dedi.

Japon bilim adamı ayrıca her iki buzulun da yok olacağını belirterek, ancak ne zaman olacağını ise henüz bilmediklerini aktardı. Bunun için yeni bir hesaplama yöntemi gerektiği ve ayrıca ellerinde yeterli veri olmadığını söyledi.

Çok geniş bir bölgeyi kaplayan Himalaya Dağı’nda 15 bin buzul bulunuyor. Ayrıca, 8 bin 848 metre ile Everest ve K2 zirveleri de dahil dünyanın bir çok en yüksek dağı da burada yerleşiyor.

Japon araştırmacı Fujita, Rikha Samba buzulunun da küçüldüğünü kaydederken, buradaki erimenin hızının daha düşük olduğunu ifade etti. Rikha Samba’da 1970’lerde küçülme yıllık 0.57 metre iken, bu rakam son 10 yılda yavaşlayarak 0.48 metreye geriledi. Fujita, bunu buzulun 5 bin 700 metre yükseklikte olmasına ve erimenin bir kısmının yeni kar ile telafi edilmesine bağlıyor. Japon araştırmacı, "Daha düşük yüksekliklerde olan Yala ve AX’nin erimesi hızlandı. Yeterli kar kütlesi alamayan buzullar sonuçta yok alacak." şeklinde konuştu.

Sabah

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/