Bütün Müslüman aleminin bir ay boyunca tuttukları orucun son günü olan Arefe günü bu yıl 4 Temmuz tarihine denk geliyor. Arefe günü tutulan orucun ise Müslüman aleminde ayrı bir sevabı bulunmakta…
“Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söyledigi en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la serike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)
Diyanet İşleri’nde yer alan bilgiye göre Arefe Günü için Hz.Muhammed şu duayı uygun görmüştür:
“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”
Bir Adam Rasülüllah (s.a.v.)’e
“Ya Rasülellah! Arefe gününün orucu hakkındaki görüşünüz nedir? diye sordu.
Rasülüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Öyle zannediyorum ki,Allahü Teala geçmiş bir sene ve gelecek bir seneye keffaret kılar”.
İbni Abbas’ın rivayet ettiği hadisi şerifte:
“Üç kimse vardır ki, Kabirlerinden kalktıkları gün melekler onlar ile musafaha ederler. Şehitler, Ramazan ayı oruç tutanlar,Arefe günü oruçlu olanlar.” buyrulmuştur.
Resulullah (s.a.), dört şeyi hiç terk etmemiştir: Zilhicce’den dokuz günle Aşura günü orucu; her aydan üç gün, ayın ilk pazartesi ile perşembe günü oruç (bazı rivayetlerde sabah namazının sünneti)” (Ebu Dâvud, savm 61; Nesâi, sıyâm, 83)
“Arefe günü oruç tutan kimsenin önündeki bir yıl ile geçmişteki bir yıllık (küçük) günahlarının bağışlanacağı umulur.” (Müslim)Ayrıca bugün içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği de vurgulanıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:”Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:”De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O’na bir denk de olmadı.”- Yenişafak