Cücelik Tedavisine Mimar Sinan Formülü

Bilimsel Çalışmalar
Türk mühendislerinin ABD’de geliştirdiği ve ‘Paley’s Method’ adını verdiği fiksatör, hızlı uygulanması, tedavi süresini kısaltması gibi özellikleriyle ‘Türk ekolü’ ...
EMOJİLE

Türk mühendislerinin ABD’de geliştirdiği ve ‘Paley’s Method’ adını verdiği fiksatör, hızlı uygulanması, tedavi süresini kısaltması gibi özellikleriyle ‘Türk ekolü’ olarak literatüre geçti.

Cücelik, sekeli, raşitizm ve blount hastalığının yanısıra kemik kırıkları ve hatalı kaynamış kırıklarda, boy uzatmada kullanılan fiksatör, tüm dünyada ortopedi uzmanlarınca tercih ediliyor. Cihazı geliştiren kuruluşun Başkanı Tamer Işın, ‘Bu sistemle dünya ortopedi tarihinde Türk ekolü olarak yer aldık’ dedi Işın, İtalya’nın çok ünlü doktorlarından oluşan bir grubun fiksatörle ilgili eğitim almak amacıyla Türkiye’ye geldiğini, haziran ayı içinde de İngiltere’den yine ünlü isimlerin bulunduğu bir grubun Adana’ya eğitim için geleceğini belirtti.

Fiksatörü geliştirme sürecinde Mimar Sinan’dan esinlendiklerini söyleyen Işın, ‘Amerikalıların geliştirdiği yarı bilgisayar destekli bir sistem vardı. Daha sonra arkadaşlarımla daha farklı bir yazılım nasıl olur diye araştırırken Mimar Sinan bize esin kaynağı oldu. Edirne Selimiye Camisi’nde kullandığı, kubbeleri sekizgen zemin üzerine oturttuğu sistemden esinlendik. Bu, sıradışı bir sistemdi. Çünkü kubbe mimarisinde altıgen zemin üzerine kubbe oturtulması klasik yöntemdi" dedi.