“Resmi Araçlarda Sigara İçilmesin”

Bilimsel Çalışmalar
Sağlık Bakanlığı, Resmi hizmetteki araçlarda şoförlerin ve kamu çalışanlarının tütün ve tütün mamulleri içtiği yönündeki şikayetlerin artması üzerine, valiliklere uyarı yazısı gönderdi. AA muhabirinin...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı, Resmi hizmetteki araçlarda şoförlerin ve kamu çalışanlarının tütün ve tütün mamulleri içtiği yönündeki şikayetlerin artması üzerine, valiliklere uyarı yazısı gönderdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yazıda, tütün tüketiminin dünyada olduğu gibi Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi. Tütünle mücadelede Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda ”Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı” yürütüldüğü hatırlatılan yazıda, gelecek nesillerin korunmasını amaçlayan 5727 sayılı ”Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişikliklik Yapılması Hakkında Kanun”un yürürlüğe girmesinin bu alanda önemli bir adım olduğu kaydedildi.

Yazıda, Başbakanlık genelgesiyle 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında ve koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında tütün ürünlerinin tüketilmeyeceği de anımsatıldı.

Sağlık Bakanlığına, resmi hizmette bulunan araçların içinde gerek şoförlerin gerekse kamu çalışanlarının tütün ve tütün mamulleri tükettiği yönünde şikayetler geldiği ve 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlal edildiğinin ifade edildiği bildirilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:

”Kamu hizmetlerinde bulunan resmi araçlarda sigara içilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve yasaya aykırı hareket edenlere yönelik gerekli işlemlerin yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

Yazıda, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeyen kurum yöneticilerine yönelik cezai yaptırımlar da anımsatıldı.

AA