Yeşil Işıklı Kedi

Bilimsel Çalışmalar
ABD’li bilim adamları, AIDS’le mücadelede, genetiğiyle oynanmış, yeşil yeşil “parlayan” bir kediden yararlanacak. “Yeşil ışıklı kedi”, bir dişi kedinin yumurtaların...
EMOJİLE

ABD’li bilim adamları, AIDS’le mücadelede, genetiğiyle oynanmış, yeşil yeşil “parlayan” bir kediden yararlanacak. “Yeşil ışıklı kedi”, bir dişi kedinin yumurtalarına, bir denizanasından alınan “yeşil floresanlı protein” yüklenerek geliştirildi.

Yeşil ışıklı kediyi geliştiren Minnesota’daki Mayo Clinic uzmanlarından Eric Poeschla, bu tekniğin klonlamadan daha basit olduğunu belirtti. Poeschla, kedi sayesinde HIV ve neden olduğu AIDS hakkında çok geniş kapsamlı bilgi elde edeceklerini söyledi.

Çalışmasını “Nature Methods” adlı dergide yayınlayan Poeschla, kedilerin genetik yapılarına eklenen ışıklı proteinin, hayvanlarda bazı hücre ve genlerin izlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı. Poeschla, “Kedilerde görülen FIV (feline immunodeficiency virus), insanlarda AIDS’e neden olan HIV’e çok benziyor. Biz de FIV’in izini sürüp HIV’i daha iyi anlamaya çalışacağız” dedi. Kısa adı GFP olan “yeşil floresan proteini”nin keşfi ve geliştirilmesi, 2008 yılında Nobel Kimya Ödülü kazandırmıştı.

Haber Türk