Kanser, ülkemizde son yıllarda giderek artan ve ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alıyor.
Bireylerin yaşam biçimiyle ilgili özellikleri ve alışkanlıkları çok büyük önem taşıyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalınması ve stres gibi etmenler kanserin oluşmasını sağlayan başlıca faktörler.
Uzmanlar, dengesiz beslenme ve yanlış pişirme tekniklerinin de kansere zemin hazırladığını ifade ediyor.
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayan Acıbadem Kocaeli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Emel Üçgül Çavuşoğlu kanserden korunmak için beslenme önerilerinde bulundu.
Çeşitli Besinler Yiyin, Yağ Tüketimini Azaltın
Çavuşoğlu, kansere karşı sağlıklı beslenme ile ilgili olarak, ideal vücut ağırlığının korunmasını, yeterli ve dengeli beslenilmesini tavsiye etti.
Öğünlerde her besin grubundan besinleri tüketmeye çalışılmasını isteyen Çavuşoğlu, et, yumurta ve kuru baklagil grubu, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve grubu, yağ grubu besinlerinde çeşitlilik yapılmasına dikkat çekti.
Beslenmede günlük tüketilen yağ miktarının azaltılmasını, yemeklerin sıvı yağlarla pişirilmesini ve az yağ kullanılmasını öneren Çavuşoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
"Trans yağ asitleri içeren margarinleri, cipsleri, kızartılmış besinleri tüketmeyiniz. Kullandığınız yağın 1/3’ünün zeytinyağı, 1/3’ünün bitkisel sıvı yağlar ve 1/3’ünün tereyağı olmasına dikkat ediniz."
Kalsiyum İçeren Besinler Tüketin
Kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminlerden zengin ve özellikle kolon kanserine karşı koruyucu olan süt ve süt ürünlerine mutlaka diyette yer verilmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Günlük 2-3 su bardağı kadar yarım yağlı süt ve yoğurt tüketiniz. Kefir, probiyotik süt ve yoğurtlar yararlı bakterileri içerirler, bağışıklık sistemini güçlendirirler, hastalık yapıcı mikroorganizmaların yerleşimini önlerler ve antikanserojen besinlerdir. Beslenmenizde günlük olarak 1 su bardağı kadar tüketebilirsiniz." dedi.
Soya Fasulyesi ve Sebze-Meyve Tüketin
Soya fasulyesinin meme kanseri, testis ve prostat kanserlerine karşı koruyucu olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Soya fasulyesi antikanserojenik bileşikleri içermektedir. Fitoöstrojenler özellikle hormon bağımlı kanserlerin kontrol ve önlenmesinde rol oynar. Soya fasulyesini çok tüketen ülkelerde bu kanserlerin görülme sıklığı daha azdır." hatırlatmasında bulundu.
Beslenmede günlük sebze ve meyve tüketimlerinin artırılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, meyve ve sebze tüketiminin kansere karşı korunmada çok önemli olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Meyve sebze tüketimi düşük olanlarda tüketimi az olanlara göre kanser riski 2 kat daha fazladır. Meyve tüketimi özellikle akciğer, yemek borusu, ağız boşluğu, pankreas, mide, kolon, rektum, mesane ve gırtlak kanserlerine karşı koruyucudur. Her gün çiğ sebzeler ve salatalar ile sebze yemeklerinden 2-4 porsiyon, meyvelerden 3-4 porsiyon tüketiniz."
Günlük tüketilen şeker miktarının az olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, fazla şeker ve tatlı tüketmenin bazı kanser risklerini artırdığını hatırlatarak, "Taze meyveler veya kuru meyveleri de tatlı yerine tüketmeniz sağlıklı bir seçim olacaktır." sözlerini kaydetti.
"Çok tuz kullanımı ve tuzlu besinlerin tüketimi mide kanseri riskini artırmaktadır." diyen Çavuşoğlu, "Yemeklerinizi çok tuzlu yapmayın ve sofrada tuz kullanmayın. Besin maddelerini tuzlayıp saklamak yerine dondurarak saklama yöntemini tercih ediniz." ifadelerine yer verdi.
Trt.net.tr