Kış Aylarında Kalp Krizi Geçirme Riski Artıyor

Bilimsel Çalışmalar
Zira araştırmalar kış mevsiminde kalp krizi geçirme riskinin diğer aylara göre 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Kalp rahatsızlığı bulunanlar soğuk ve rüzgârlı havada dışarı çıkmamalı. Vücut...
EMOJİLE

Zira araştırmalar kış mevsiminde kalp krizi geçirme riskinin diğer aylara göre 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Kalp rahatsızlığı bulunanlar soğuk ve rüzgârlı havada dışarı çıkmamalı. Vücut sıcaklığının baş bölgesinden kaybedilmesi nedeniyle baş mutlaka sıcak tutulmalı.

 

Soğuk hava, kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle kalp hastalarında ciddi sorunlara yol açıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Refiker Ege, soğuk havada kalbin mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompaladığını ve bunu yapabilmek için de daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Soğuk havanın damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına sebep olduğunu ifade eden Ege, böylece kalbin kan akımının bozulduğunu belirtiyor.
 
Ege, yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde de ek problemlerin doğabileceğinin altını çiziyor. Ege, ”Soğuk hava ile birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonları da solunum problemlerine neden olarak kalbin yükünü ve kalp krizi riskini artırmaktadır." diyor. Ege, araştırmaların kış mevsiminde kalp krizi geçirme riskinin diğer aylara göre 3 kat daha fazla olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Dr. Ege’ye göre özellikle tansiyonu 140/90 mmHg üzerinde olan hastalarda hava sıcaklığının eksi 4 derece ve altında olması kalp krizi riskini ikiye katlamakta. Yapılan çalışmalarda da gün içerisindeki hava sıcaklığında 5 dereceden fazla olan düşüşlerde riskin arttığı belirlendi. Kalp-damar hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, akşam saatlerindeki ani sıcaklık düşüşlerine karşı hassas davranmalı. Bu, yüzde 60’lara kadar artan riskin azalmasında faydalı.
 
Ege, ayrıca soğuk ve rüzgârlı havalarda kalp hastalarının mümkün olduğunca dışarı çıkmaması, gereklilik halinde ise kendisini soğuk havadan koruyacak şekilde giyinmeye özen göstermesi konusunda uyarıyor. Dr. Meltem Refiker Ege, grip aşısı yaptıran kalp hastalarında kalp krizi riskinin de ciddi oranda azaldığını söylüyor. Özellikle diyabet, kalp yetersizliği gibi kronik hastalığı olanlar ve 50 yaş üstü kişilerin her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmasını tavsiye ettiklerini belirten Ege, şöyle konuşuyor: "Damar sertliği süreci, iltihabi bir durumdur. Damar sertliği başlangıcı olan hastaların damarlarında, bağışıklık sistem hücreleri plaklar içinde birikir. Grip gibi sistemik hastalıklar ortaya çıktığında ise buradaki hücreler daha aktif hale gelir. Bu da içerisinde yoğun miktarda kolesterol bulunan plaklarda yırtılmalara yol açarak pıhtılaşmayı tetikler ve dolayısıyla kalp krizi riski artar.
 
Ege, koroner arter hastalığı olan, by-pass olmuş, stent ya da balonla damarları açılmış hastalara ve kalp yetmezliği olan kişilere mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğini belirtiyor. ANKARA AA
 
Başınızı sıcak tutun

Soğuk havada mümkün olduğunca az kalın.

Egzersiz programlarına ara vermeyin, ancak egzersiz için kapalı mekânları tercih edin.
 
Soğuktan koruyan kıyafetler giyin. Vücut sıcaklığının önemli bir bölümü baş bölgesinden kaybedilmesi sebebiyle baş mutlaka sıcak tutulmalı.
 
Kahve ya da sigara kullanımından kaçının. Özellikle sütlü sıcak içecekler ve bol sıvı tüketin.
 
Diyabeti bulunmayan kalp hastaları, soğuktan korunmak için bal tüketebilir.

İlaçlar mutlaka sabah ve akşam saatlerinde düzenli olarak alınmalı.

Zaman